Reuktraining in de media: train je neus bij reukverlies

De uitbraak van COVID-19 en de besmettingen gaan vaak gepaard met het verlies van reuk en smaak. Naast de gebruikelijke symptomen van de griep kunnen geur- en smaakverlies het gevolg zijn van de een COVID-19 besmetting. Ook zien we dat na het herstel van de besmetting mensen nog geruime tijd last blijven houden een slecht reuk- en smaakvermogen. Onlangs werd er aandacht besteed aan dit onderwerp in Plus magazine waarin ook onze reuktraining setjes genoemd werden. In dit artikel meer info over reukverlies en reuktraining.

Mensen die van het virus herstellen knappen vaak langzaam op, aan het langzame herstel is een naam gekoppeld en die luidt: CAS (COVID-19 Associated Syndrome). Long Alliantie Nederland heeft een handreiking uitgebracht voor CAS, speciaal voor zorgverleners. Kenmerken van CAS zijn onder meer spierzwakte, slaapstoornissen, benauwdheid maar ook langdurig reuk- en smaakverlies. De gevolgen hiervan kunnen een verminderde voedselinname zijn met mogelijk gewichtsverlies, ondervoeding en spiermassaverlies. Dit belemmert het herstel maar ook de kwaliteit van het leven.

Wat kun je doen als je niet meer goed ruikt?

Er zijn verschillende acties die u kunt nemen om uw reuk- en smaakvermogen te herstellen. Hieronder een opsomming van enkele adviezen.

Train je neus: reuktraining

Wat niet veel mensen weten is dat je, je reukvermogen kunt trainen. Door dagelijks bewust een aantal geuren te ruiken train je de neus. Het idee achter reuktraining is dat je ‘geuren’ weer opnieuw gaat koppelen aan daadwerkelijke situaties of objecten. Om je reukvermogen te trainen zijn handige producten in het leven geroepen, bijvoorbeeld de reuktraining setjes. Meer informatie over reuktraining kan je op deze pagina vinden.

Bezoek de huisarts

Een bezoek aan een huisarts is een logische maar ook belangrijke stap. Zoals eerder gezegd is reukverlies te linken aan hooikoorts en diabetes maar ook aan de ziekte van Parkinson.Het is dus handig om je te laten onderzoeken. Tenslotte is er in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede sinds 2015 een speciale poli voor reuk- en smaakstoornissen, waar je je reuk- en smaakverlies nog verder kunt laten onderzoeken.

Geurverlies en reuktraining in de Plus

Het verliezen van de reuk kan veel impact hebben op de kwaliteit van leven. In een artikel wat onlangs is verschenen in de Plus is te lezen wat de ervaringen zijn van reukverlies.

Reuktraining Artikel in magazine

Reuktraining Artikel