Wat is anosmie?

anosmie

Anosmie is een medische term die wordt gebruikt om het volledige verlies van het reukvermogen aan te duiden. Mensen die aan anosmie lijden, zijn niet in staat om geuren te detecteren, ongeacht hun intensiteit. Het kan een tijdelijk of permanent probleem zijn en kan een aanzienlijke invloed hebben op iemands leven, omdat geur een belangrijke rol speelt bij het proeven van voedsel, het herkennen van gevaarlijke situaties (zoals het ruiken van brandlucht) en het genieten van geuren in het algemeen.

Wat zijn de oorzaken van anosmie?

Anosmie kan om verschillende redenen optreden, en er zijn verschillende vormen, waaronder:

 1. Congenitale anosmie (aangeboren anosmie): Dit betekent dat iemand geboren is zonder reukvermogen. Het is zeldzaam, maar sommige mensen ervaren dit vanaf de geboorte.
 2. Traumatische anosmie: Dit treedt op na een hoofdletsel of trauma aan het hoofd, zoals een klap op het hoofd of een schedelbreuk. De schade kan de geurzenuwen of delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor geurperceptie aantasten.
 3. Infectieuze anosmie: Sommige virale infecties, zoals verkoudheid, griep of sinusseninfecties, kunnen leiden tot tijdelijk verlies van reukzin. In sommige gevallen kan het geurverlies langer aanhouden of permanent worden.
 4. Chronische rhinosinusitis (CRS) met anosmie: Een aandoening waarbij aanhoudende ontsteking van de neus- en sinusholtes het reukvermogen kan aantasten. Op dit gebied zijn er interessante ontwikkelingen met het geneesmiddel Dupilumab.
 5. Neurologische anosmie: Dit kan optreden als gevolg van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer, of bepaalde tumoren die van invloed zijn op de hersenen. In het volgende artikel kunt u meer lezen over reukverlies en ziektes.
 6. Postvirale anosmie: In sommige gevallen kan anosmie optreden als een langdurig gevolg na het herstellen van een virale infectie, zoals het coronavirus (COVID-19).

Ik heb last van anosmie, wat kan ik doen?

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als iemand plotseling geurverlies ervaart, omdat het een symptoom kan zijn van een onderliggende aandoening die behandeling vereist. Een KNO-arts kan helpen bij het identificeren van de oorzaak en mogelijke behandelingsopties bespreken, afhankelijk van het specifieke geval.

Is anosmie te behandelen?

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen kan anosmie tijdelijk zijn, zoals bij een verkoudheid of sinusinfectie, en zal het reukvermogen vanzelf herstellen zodra de infectie is genezen. In andere gevallen, zoals traumatische anosmie of anosmie als gevolg van neurologische aandoeningen, kan de situatie complexer zijn en kan volledig herstel moeilijker zijn.

Hier zijn enkele behandelingsopties die kunnen worden overwogen, afhankelijk van de specifieke situatie:

 1. Behandeling van de onderliggende oorzaak: Als anosmie wordt veroorzaakt door een infectie, allergieën, poliepen, of andere behandelbare aandoeningen, kan het behandelen van deze oorzaak helpen om het reukvermogen te herstellen.
 2. Corticosteroïden: In sommige gevallen kunnen corticosteroïden, die ontstekingen verminderen, worden voorgeschreven om zwellingen in de neus- en sinusholtes te verminderen en de geurwaarneming te verbeteren.
 3. Reuktraining: In gevallen waarbij het reukverlies aanhoudt, kan reuktraining worden aanbevolen. Dit houdt in dat je regelmatig aan verschillende geuren ruikt om de geurzenuwen te stimuleren en de neurale verbindingen te verbeteren. Lees in het volgende artikel alles over reuktraining.
 4. Chirurgische ingrepen: In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om fysieke obstructies, zoals poliepen, te verwijderen en de luchtstroom in de neus en sinusholtes te verbeteren.
 5. Olfactorische revalidatie: Dit is een meer gespecialiseerde vorm van behandeling, waarbij therapeuten werken aan het herstellen van het reukvermogen door verschillende technieken en therapieën te gebruiken.

Wat zijn andere reukstoornissen?

Mensen met een reukstoornis hebben ofwel een verminderd reukvermogen, geen reukvermogen of veranderingen in de manier waarop ze geuren waarnemen. Het niet kunnen ruiken heeft een groot effect op de kwaliteit van leven. In veel gevallen herstelt de reuk en smaak zich vanzelf weer maar het kan ook langdurig of zelfs blijvend optreden.

Op de volgende pagina hebben wij de verschillende reukstoornissen zoals hyposmie, parosmie en fantosmie op een rijtje gezet: reukstoornissen