4 vragen over reukverlies en Corona

Reukverlies na corona is inmiddels helaas een bekend fenomeen. Reuk- en smaakverlies zijn veel voorkomende symptomen van een corona-infectie. Nadat u genezen bent van de infectie betekent het niet altijd dat u direct uw geur en smaak terug krijgt. KNO-artsen en wetenschappers zijn druk op zoek naar de oorzaak en het verloop ervan. Inmiddels worden er steeds meer onderzoeken gepubliceerd over dit onderwerp en is er steeds meer bekend over het verband tussen corona en geurverlies. Op deze pagina beantwoorden we 4 veel gestelde vragen.

1. Ik heb reukverlies. Kan ik besmet zijn met corona?

Ja dat kan. Er zijn volgens EenVandaag op dit moment (januari 2021) al bijna 900.000 besmetting in Nederland geteld, dat aantal zal inmiddels al veel hoger zijn. Uit internationale studies blijkt dat zo’n 70% procent van de mensen die besmet zijn geven aan klachten te hebben omtrent het verlies van reuk. Het verlies van reuk en/ of smaak kan er dus zeker op wijzen dat u besmet bent met het coronavirus. Het is hierbij wel belangrijk dat uw neus niet verstopt is door een verkoudheid, aangezien dan niet zeker te zeggen is of u last heeft van reukverlies.

2. Herstelt mijn geur weer?

Vaak wel, maar dat is niet altijd het geval. Bij sommige mensen komt het reukvermogen na 2 tot 4 weken na de besmetting weer vanzelf terug. Bij zo’n 50% van alle gevallen zal het reukvermogen zich in deze tijd weer volledig herstellen. Na acht weken is 76% van de besmette mensen volledig hersteld. ‘Slecht’ 4% heeft na acht weken geen verbetering ervaren.

Smaakverlies is overigens een gevolg van reukverlies. Veel mensen kunnen met de tong nog wel smaken ervaren maar krijgen de geuren niet meer via de neus binnen. Zodoende wordt de smaak niet meer goed gekoppeld aan de geur en dat resulteert in een andere beleving van het eten.

3. Wanneer moet ik naar de dokter door geurverlies?

Reukverlies is een duidelijk gevolg van Corona, het kan in sommige gevallen een tijd duren voordat het reukvermogen volledig terug is. Wanneer de reuk na 4-8 weken nog niet terug is, is het aan te raden om naar de dokter te gaan. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de KNO-arts voor verder advies en onderzoek indien dat gewenst is. Aangezien geurverlies een onderwerp is dat veel aandacht heeft gekregen in de laatste jaren, is de kennis over het reukvermogen bij (huis)artsen gelukkig ook toegenomen. 

4. Wat kan ik aan reukverlies doen?

Als eerste tip: wees geduldig. Herstel van het reukvermogen kost tijd. Daarnaast kunt u het proces om uw reukvermogen terug te krijgen proberen te versnellen door reuk oefeningen (reuktraining of reuktherapie) te doen. Door middel van reuktraining zorgt u ervoor dat het herstel ondersteund, verbeterd en versneld wordt en dat uw neus de geuren weer beter leert herkennen. Reuktraining is geen geneesmiddel maar een manier om het herstel van het reukvermogen te versnellen en te stimuleren. Voor het uitvoeren van reuktraining kunt u een reuktraining set gebruiken, lees op de volgende meer over reuktraining
Bekijk onze reuktraining setjes

In de meeste gevallen is het aan te raden om met reuktraining na corona te beginnen indien uw reuk na 4 weken nog niet terug is. Dit is sinds begin 2022 ook opgenomen in de COVID-19 medische richtlijn. Artsen adviseren geurtraining bij patiënten die langer dan 4 weken na COVID-19 aanhoudende reuk- of smaakklachten hebben.

En hoe zit het met smaakverlies?

Verandering van het smaakvermogen komt vaak voor in combinatie met reukverlies. Het kan gaan om de volgende veranderingen:

  • Smaakverlies (u proeft de basissmaken niet meer: zoet, zout, zuur, bitter, umami), ook wel ageusie genoemd.
  • Smaakvervormingen (smaken worden anders, vaak vies, waargenomen), ook wel parageusie genoemd.

Smaakverlies komt minder vaak voor dan reukverlies. Kunt u de basissmaken zout, zoet, uur, bitter en umami nog proeven op uw tong? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met reukverlies en niet met smaakverlies. Smaakverlies wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het virus in het speeksel zit, en hiermee de smaakoverdracht aantast. Hoe dat precies zit is (nog) niet helemaal duidelijk. Wilt u meer lezen over het smaakvermogen, klik dan op de volgende link: smaakvermogen

Reuktraining set

reuktraining ethersiche oliënBent u op zoek naar de reuktraining setjes? Via onze webshop kunt u de reuktraining set met 4 geurstiften of het setje met 4 etherische oliën bestellen. Deze gestandaardiseerde sets worden geleverd in een doosje inclusief Nederlandstalige handleiding. Deze sets hebben wij standaard uit voorraad leverbaar en kunnen u helpen bij het herstellen van uw reukvermogen.

Video met vraag en antwoord KNO arts

Er zijn veel vragen naar aanleiding van reuk- en smaakverlies na een coronabesmetting. De patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl is een vereniging voor mensen met een reuk- en/ of smaakproblemen. Deze vereniging heeft onlangs een Webinar gepubliceerd waarin veel gestelde vragen worden beantwoord door KNO arts Dr. Wilbert Boek (Ziekenhuis Gelderse Vallei).

Onderwerpen die in dit filmpje voorbij komen zijn onder andere:

  • Algemene introductie reuk- en smaakverlies
  • Welke invloed heeft corona op reuk- en smaakverlies?
  • Hoe weet ik of niet meer kan ruiken of niet meer kan proeven?
  • Hoe is het mogelijk dat ik geuren anders ruik? (bijvoorbeeld prettige geuren worden waargenomen als onprettige geuren)
  • Werkt reuktraining om het geurvermogen te herstellen?
  • Hoe lang moet ik reuktraining volhouden?
  • Zijn er andere middelen die helpen bij het herstel van het reukvermogen?
  • Waar kan ik mijn ervaringen delen met lotgenoten?

De video is hieronder te bekijken: