Hoe Fresnel prisma folie op glas bevestigen

Een Fresnel prisma folie op een bril plakken? Op deze pagina een instructie voor het aanbrengen van de Fresnel plakfolie op uw bril. Wilt u een prisma plakfolie bestellen? Klik dan hier voor de product pagina.

Als u een fresnel prisma folie op uw bril wilt plakken, moet u een aantal dingen voorbereiden voordat u de prisma folie op uw bril kunt aanbrengen. Er zijn twee manieren om dit te doen en ik zal beide in dit artikel uitleggen.

Wat heeft u nodig voordat u begint?

  • kleine schroevendraaier als u een metalen frame heeft
  • schaar
  • een niet-permanente stift of potlood
  • een grote kom gevuld met water
  • reeds schoon gemaakte brilglas. Het aanbrengen van de folie op droge, niet gereinigde glazen kan krassen of beschadigingen veroorzaken. Spoel daarmee uw bril eerst goed af om zand, stof en andere vuildeeltjes te verwijderen.
  • eventueel het recept dat u heeft ontvangen van uw arts

Bepaal hoe de prisma folie moet worden geplaatst

Gewoonlijk wordt het prisma aangebracht aan de binnenkant van het glas. De folie heeft een gladde en een geribbelde zijde, de gladde zijde is de ‘adhesie kleefkant’. Heeft u een recept gekregen? In dat geval staat er op het recept hoe u de folie op uw lens moet plaatsen. De Fresnel prismafolie werkt goed als de basis van de folie correct is aangebracht op het glas.

In sommige gevallen wordt de basis in woorden geschreven (omhoog, omlaag, in, uit) maar soms wordt het ook in graden (as) vermeld op het recept. We zullen beide opties hieronder behandelen.

Positioneren base

Als je naar de folie kijkt, zie je een kant waar het woord “base” op de folie staat. Deze basis moet in de richting worden geplaatst die op uw recept staat. Laten we aannemen dat er staat dat voor je rechteroog sterkte 16 nodig is met de basis “in”. Vervolgens moet je de basis richting “in” plaatsen. In dit geval moet je de prismafolie draaien. Het gladde oppervlak van de folie raakt het oppervlak van uw lenzen.

Als u nu weet in welke richting de base moe wijzen kunt u verder gaan met de volgende stap.

Geen woorden maar graden (as) op het recept?

In sommige gevallen ziet u in plaats van de geschreven woorden waar de basis van de folie moet worden geplaatst, de graden opgeschreven. In dat geval komt de volgende afbeelding goed van pas.

Als de graden wordt opgeschreven, zou het gemakkelijk zijn als het 0 °, 90 °, 180 ° of 270 ° zou zijn. Want dan kun je de basis vrij eenvoudig op precies dezelfde manier positioneren als voorheen. Dit is als volgt:

  • 90 ° betekent basis omhoog
  • 0° betekent base in voor je rechteroog
  • 180 ° betekent base-out voor je rechteroog
  • 270 ° betekent basis naar beneden

Maar in sommige gevallen moet de folie scheef worden geplaatst, zoals 70 ° in ons volgende voorbeeld. In zo’n geval raad ik aan om deze bovenstaande afbeelding uit te printen en onder je bril te leggen. Op deze manier is het gemakkelijker om te zien hoe u de fresnel prismafolie op uw bril plaatst.

Plaats nu uw rechterlens (ja, dat is degene die u met uw rechteroog gebruikt) over het uitgeprinte schema aan de rechterkant. Neem je niet-permanente stift en maak een stip op de buitenkant van de lens precies over het midden van het schema. Doe dit nogmaals met het 70° teken. Verbind nu de twee punten zoals in het volgende voorbeeld:

Nadat u de stippen op het buitenoppervlak hebt verbonden, kunnen we nu begrijpen hoe de folie op het binnenoppervlak van uw lens moet worden geplaatst. Zorg er daarom voor dat de basis nu in de gewenste richting van de as wijst. De lijnen op de fresnel folie moeten je gemarkeerde lijn precies 90 ° kruisen.

Gefeliciteerd, nu kun je de folie in de volgende stap uitknippen.

Markeer de vorm van je lens en knip hem uit

Ik raad je ten zeerste aan om de lens uit het frame te halen waarop de Fresnel prisma plakfolie moet worden geplaatst. U kunt hiervoor een schroevendraaier gebruiken of als u een kunststof frame heeft, moet u de lens eruit duwen.

Wanneer de lens zich buiten het frame bevindt, kunt u het gladde oppervlak aan de binnenkant van de lenzen plaatsen. Nadat je de folie op de lens hebt geplaatst, kun je de vorm van de lens op de folie omtrekken met een stift of potlood. Ik raad aan om de vorm op het gladde oppervlak van de folie te markeren.

Nadat je de folie hebt uitgeknipt, kun je het gladde gedeelte aan de binnenkant van je lens plaatsen. Veel mensen plakken de folie direct op het glas maar hierdoor kunnen er echter luchtbellen ontstaan ​​tussen uw lens en de folie. Daarom raad ik aan om een ​​grote bak met water te pakken en de folie onder water aan te brengen op het glas. Je kan ervoor kiezen om eerst het glas terug te plaatsen in de bril en dan de gehele bril onder water te houden en dan pas de folie op het glas te plakken. Zo heb je waarschijnlijk minder luchtbellen onder je folie. Als je er toch een paar ziet, druk ze dan gewoon in de richting van het uiteinde van de folie totdat ze verdwijnen.

Zorg ervoor dat de folie niet groter is dan het glas, dit kan ervoor zorgen dat er alsnog lucht tussen de folie en glas komt.

Drogen van de folie

Het enige wat u nu nog voor u hoeft te doen, is uw lenzen drogen met de folie. Behandel de glazen met de bevestigde prisma de eerste 24 uur voorzichtig, eventuele grijze verkleuringen verdwijnen als het resterende water volledig is opgedroogd.

Meestal moet een Fresnel prismafolie na enkele maanden worden vervangen. Afhankelijk van de omgevingsinvloeden en hoe het wordt schoongemaakt, betekent dit drie tot acht maanden.

Hoe maak je een Fresnel prismafolie schoon?

U kunt een Fresnel prismafolie het beste reinigen onder warm water in combinatie met zeep. De zeep zal het vet op het oppervlak van de folie reinigen. Maar zorg ervoor dat je een zeep koopt die geen huidverzorgingsingrediënten bevat. Meestal leiden ze tot vegen op het oppervlak van de folie.

Ik raad aan om droge doeken te vermijden. Want daarmee zal je meer over het oppervlak moeten wrijven om het vuil op de folie te verwijderen. Zo moet de folie sneller vervangen worden. De reden is dat het oppervlak van de Fresnel-prismafolie na verloop van tijd dof wordt.

Bestellen prisma plakfolie

Wilt u een Fresnel prisma plakfolie bestellen? Dat kan ook via ons. Klik hier voor de product pagina en de beschikbare prisma folies. Wij hebben deze folies uit voorraad leverbaar.

Deze pagina is tot stand gekomen met dank aan progressive glasses.

Instructievideo

In de volgende video leggen we stap voor stap uit hoe u een prisma plakfolie op een bril aanbrengt: