Reuktraining informatie

Reuktraining voor het verbeteren van uw reukvermogen? Het klinkt misschien vreemd maar het is zeker zinvol. Het trainen van spieren door naar de sportschool te gaan, of het dagelijks beoefen van een muziekinstrument zorgt ervoor dat u (hopelijk) progressie maakt in datgene wat u beoefent. Zo moet u het trainen van het reukvermogen ook zien. Het is als het ware fysiotherapie voor de neus. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat reuktraining effectief is bij reukverlies en het herstel kan versnellen. Of reuktraining ook effectief is in uw geval hangt af van verschillende zaken, op deze pagina bieden wij meer achtergrondinfo aan over reuktraining en ook de beschikbare reuktraining setjes die u kunt gebruiken. Heeft u nog vragen? Laat het ons dan gerust weten.

Reuktraining set bestellen

Via onze webshop kunt u de officiële Duft Quartett (geur kwartet) of de etherische oliën bestellen. Deze gestandaardiseerde sets worden geleverd in een doosje inclusief Nederlandstalige handleiding. Deze sets hebben wij standaard uit voorraad leverbaar. Klik op onderstaande producten voor meer informatie:

De reuktraining setjes bestaan altijd uit 4 verschillende geuren. De oorspronkelijke set bestaat uit de 4 verschillende geuren: roos, eucalyptus, citroen (limoen) en kruidnagel. Dit is de oorspronkelijke geurtraining zoals die veel voorgeschreven is door (KNO) artsen wereldwijd. Deze training kunt uitvoeren met behulp van 4 geurstiften of 4 verschillende etherische oliën.

De methode van Dr. Hummel

In 2009 heeft Professor Thomas Hummel van de Universiteit van Dresden een onderzoek gestart waarbij werd gekeken of het dagelijks, intensief ruiken aan verschillende geuren een positief effect heeft op het reukvermogen. Het onderzoek duurde 12 weken en werd uitgevoerd onder een groep mensen met anosmie. Deze mensen hadden allemaal hun reukvermogen verloren door hoofdletsel, ernstige infectie van de bovenste luchtwegen, of andere niet verklaarbare redenen. De ene groep moest dagelijks ruiken aan vier verschillende geuren (roos, eucalyptus, citroen en kruidnagel) in de ochtend en avond over een periode van 12 weken. De andere groep nam geen deel aan de geurtraining. Beide groepen werden aan het begin en het einde van het onderzoek getest op geur met behulp van de Sniffin’ Sticks geurpennen. Hieruit bleek dat een groot percentage van de groep mensen die de reuktraining hadden gevolgd een betere score hadden op de geurtesten aan het einde van het onderzoek in vergelijking met de groep die geen reuktraining hadden gevolgd. 

Naast het onderzoek van Dr. Hummel zijn er ook nog diverse andere onderzoeken geweest naar het effect van geurtraining waaruit blijkt dat het 2 maal daags ruiken van geuren een positief effect heeft op de ontwikkeling van het geurvermogen. Het effect is met name merkbaar bij het dagelijks trainen van het reukvermogen gedurende 6-7 maanden. Het effect van de reuktraining is echter sterk afhankelijk per aandoening. Het is dus zeker geen geneesmiddel maar een manier om het herstel te versnellen en te stimuleren. 

Welke geuren?

De reuktraining set met de geurstiften zijn in samenwerking met Dr. Hummel ontwikkeld door de firma Burghart en via onze webshop te verkrijgen. Het voordeel van deze stiften is dat ze lang houdbaar zijn (ca. 1-1,5 jaar) en makkelijk in gebruik zijn. Het zijn als het ware 4 viltstiften die niet voorzien zijn van inkt maar van natuurlijke geurstoffen. Iedere stift is voorzien van een houdbaarheidsdatum zodat u zeker van bent dat de stiften nog de juiste geursterkte hebben en betrouwbaar zijn voor de training. Als alternatief voor de geurstiften kunt u ook gebruik maken van 4 verschillende etherische oliën, dit is reuktraining set van de firma Dos Medical (KNO winkel) en een voordelig alternatief voor de geurstiften maar minder lang houdbaar.

De geuren die zijn gekozen door Dr. Hummel zijn roos, eucalyptus, citroen (limoen) en kruidnagel. Zoals de smaken zijn geclassificeerd in zoet, bitter, zuur en zout is er ook getracht om geuren te classificeren. In 1916 heeft Hans Henning geprobeerd om de geuren in 6 categorieën op te delen. Hieruit kwamen de volgende geursoorten (geur prisma): bloemen (zoals lavendel of rozenblaadjes), etherisch (zoals ether of reinigingsvloeistof), harsachtig (zoals hars of terpentijn), kruidig (zoals kaneel of nootmuskaat), bedorven (zoals uitwerpselen of rotte eieren) en verbrand (zoals teerolie), waarbij de eerste vier nauw verwant zijn en worden afgebeeld als de hoekpunten van een vlak van een prisma (zie afbeelding). Dit wordt ook wel de geurprisma genoemd.

De door Dr. Hummel gekozen geuren zijn op deze geursoorten gebaseerd:

 • Bloemen: roos
 • Fruitig: citroen
 • Kruidig: kruidnagel
 • Harsachtig: eucalyptus

De werking van de reuktraining set

reuktraining setAls u begint met het gebruiken van de stiften is de kans groot dat u in het begin zult u geen geur waarnemen. Het is echter belangrijk om u te concentreren op het kleine beetje geur dat u eventueel wel ruikt. Twee keer per dag moet u 4 geuren intensief ruiken. In totaal zal dit ongeveer een paar minuten per dag in beslag nemen. Neem tussen de verschillende geuren een kleine pauze zodat uw reukorgaan ook echt het verschil tussen de geuren kan waarnemen.

Klik hier voor een video op YouTube waarin we de verschillende reuktraining setjes bekijken en de werking uitleggen.

Postvirale patiënten

Voor postvirale patiënten kan het zijn dat het waarnemen van geuren sterk verstoord is. Dit staat ook wel bekend als parosmie. In dit geval zullen de geuren die u waarneemt sterk afwijken van wat u verwacht te ruiken. Dit is normaal al hoewel het zeer frustrerend kan zijn. Het beste advies bij parosmie is om de geurtraining vol te houden. Het stimuleren van het reukorgaan is therapeutisch en zal het herstelproces versnellen.

Geur- en smaak weg door COVID-19 (corona virus)

Terwijl COVID-19 zich over de hele wereld blijft verspreiden wordt het ook duidelijk dat het verlies van reuk en smaak een symptoom is van een besmetting met het COVID-19 virus. Het is bekend dat postvirale anosmie een van de belangrijkste oorzaken is van verlies van reukvermogen bij volwassenen, goed voor tot wel 40% van de anosmie gevallen. Er komen steeds meer feiten op tafel die erop wijzen dat een plotseling reukverlies kan wijzen op een coronabesmetting. Daarnaast kan het een duidelijk indicatie zijn dat iemand een ‘verborgen drager’ is, zelfs als ze geen andere symptomen hebben. Op deze pagina meer informatie over geurverlies in relatie tot COVID-19.

Periode van de training

Om effect te merken van de reuktraining moet u de training gedurende meerdere maanden uitvoeren. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het eerste resultaat vaak na 6-7 maanden merkbaar is. Ook is het belangrijk dat u het dagelijks doet. In de ochtend en in de avond. Leg de geurstiften (of olies) op een handige plek zodat u het niet vergeet en u uw reukvermogen dagelijks kunt trainen.

Video met vraag en antwoord KNO arts

Er zijn veel vragen naar aanleiding van reuk- en smaakverlies na een coronabesmetting. De patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl is een vereniging voor mensen met een reuk- en/ of smaakproblemen. Deze vereniging heeft onlangs een Webinar gepubliceerd waarin veel gestelde vragen worden beantwoord door KNO arts Dr. Wilbert Boek (Ziekenhuis Gelderse Vallei).

Onderwerpen die in dit filmpje voorbij komen zijn onder andere:

 • Algemene introductie reuk- en smaakverlies
 • Welke invloed heeft corona op reuk- en smaakverlies?
 • Hoe weet ik of niet meer kan ruiken of niet meer kan proeven?
 • Hoe is het mogelijk dat ik geuren anders ruik? (bijvoorbeeld prettige geuren worden waargenomen als onprettige geuren)
 • Werkt reuktraining om het geurvermogen te herstellen?
 • Hoe lang moet ik reuktraining volhouden?
 • Zijn er andere middelen die helpen bij het herstel van het reukvermogen?
 • Waar kan ik mijn ervaringen delen met lotgenoten?

De video is hieronder te bekijken:

Is reuktraining voor mij geschikt?

Het verliezen of ontbreken van het geurvermogen kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen worden geboren zonder reukvermogen. Dit staat bekend als anosmie. Andere verliezen hun geurvermogen na traumatische hersenschade, na een virusinfectie of een langdurige verkoudheid. Reuktraining is over het algemeen geschikt voor alle mensen die enige vorm van natuurlijk herstel aan het reukvermogen hebben en al geurprikkels kunnen waarnemen. Ook al zijn maar zeer minieme geurprikkels of geurwaarnemingen die nergens op slaan dit kan voldoende zijn voor het trainen van het geurvermogen. Reuktraining is geen geneesmiddel maar een manier om het herstel te versnellen en te stimuleren. Zie het als een vorm van fysiotherapie voor de neus.

In diverse klinische studies is het effect van geurtraining onderzocht. Het blijkt dat het trainen van het reukvermogen het meeste nut heeft bij mensen met een post viraal verlies van het reukvermogen. Daarnaast wijst onderzoek er ook op dat geurtraining een positief heeft op de ontwikkelen van het reukvermogen bij traumatisch hersenletsel. Bij traumatisch hersenletsel hangt het effect af van hoe ernstig het oorspronkelijke letsel was. In alle gevallen is het aan te raden om de reuktraining zo snel mogelijk te starten na het verlies van het geurvermogen. Zelfs bij gevallen van anosmie en bij post virale patiënten die geen enkel reukvermogen hebben kan het zinvol zijn om de geurtraining uit te voeren.

Hoe werkt reuktraining?

Reuktraining stimuleert het olfactorische gedeelte in de hersenen. Uit klinische studies is gebleken dat mensen die de geurtraining hebben uitgevoerd een verbeterd reukvermogen hebben in vergelijking met mensen die geen reuktraining hebben uitgevoerd. De deelnemers van het onderzoek moesten een identificatie en een discriminatie geurtest uitvoeren. Hieruit kwamen met de mensen die hun reukvermogen hadden getraind sterker uit de test. In dit onderzoek heeft men een gedeelte van de deelnemers de geurtraining uitgevoerd met sterke geuren en daarnaast een gedeelte van de deelnemers de training met minder sterke geuren. Hieruit bleek dat de groep met de sterke geuren betere resultaten hadden bij de geurtesten. Hieruit blijkt dat de concentratie (sterkte) van de geuren erg belangrijk zijn. Met behulp van de gestandaardiseerde geurstiften van Burghart is de gebruiker zeker van een juiste concentratie geur. Daarbij zijn de geurstiften ook voorzien van een houdbaarheidsdatum zodat u zeker weet dat de stiften nog betrouwbaar en bruikbaar zijn.

Hou de voortgang bij

Het is raadzaam en interessant om een logboek bij te houden van de geurtraining. Maak notities van wat u waarneemt zodat u eventuele progressie kunt waarnemen. Dit hoeft niet dagelijks maar 1 keer per week of 2 weken is meer dan voldoende. Belangrijk is dat u geduld heeft en de training consistent uitvoert. De zenuwen die het olfactorische systeem herstellen helaas maar langzaam waardoor geduld en volhouden belangrijk zijn.

Professioneel advies

Heeft u een geurafwijking en weet u niet zeker wat er aan de hand is? Neem dan contact op met uw huisarts voor verder advies. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het verlies van reukvermogen en kunnen een grote impact hebben op uw gezondheid. Het kan zijn dat uw aandoening (zoals bijvoorbeeld anosmie) niet wordt herkend door een arts wat frustraties met zich meebrengt. Het is daarom raadzaam om u te verdiepen in geurverlies voordat u uw (huis)arts bezoekt. De universiteit van Dresden heeft een informatie brochure voor patiënten opgesteld met nuttige en betrouwbare informatie.

Ook zijn er diverse stichtingen waar u kunt informeren naar meer informatie zoals de anosmievereniging (www.reuksmaakstoornis.nl) en het reuk- en smaak centrum (www.reukensmaakcentrum.nl).

Ilona kan weer ruiken door een geurtraining

In een korte reportage van het Algemeen Dagblad staat geurtraining centraal. Door een geurtraining kan Ilona weer ruiken. Aan het woord zijn Ilona en KNO-arts Wilbert Broek. In de reportage wordt er gebruikt gemaakt van 4 verschillende oliën maar de geurtraining kan ook met 4 geurstiften worden uitgevoerd. Belangrijkste is dat het trainen van reukvermogen wordt uitgevoerd met behulp van 4 verschillende geuren.

Hieronder een stukje uit het artikel dat in het AD stond:

geurtraining in het ad

Bron: https://www.ad.nl/gezond/br-ilona-zou-nooit-meer-kunnen-ruiken-totdat-ze-zichzelf-trainde-met-geurpotjes~a27b3bfc/

Tips voor het trainen van het geurvermogen

 • Het is belangrijk om de verschillende geuren 2 keer per dag te ruiken. Bij voorkeur in de ochtend en avond.
 • Ontspan en haal adem op een natuurlijke manier.
 • Ruik niet overdreven hard of te lang. 10 seconden per geur is voldoende.
 • Probeer naast de 4 geuren ook andere dingen te ruiken. Bijvoorbeeld kruiden, bloemen in de tuin of parfums. Alles wat veilig is om te ruiken helpt bij de stimulering van het reukvermogen.
 • Blijft de training volhouden, stop niet. Bij sommige mensen is het eerste effect al na enkele weken merkbaar maar in andere gevallen kan dit maanden duren. Een positief is helaas niet voor iedereen verzekerd maar het is het proberen waard. Veel succes gewenst!

De reuktraining set bestellen

Via onze webshop kunt u de officiële Duft Quartett (geur kwartet) of de etherische oliën bestellen. Deze gestandaardiseerde sets worden geleverd in een doosje inclusief Nederlandstalige handleiding. Deze sets hebben wij standaard uit voorraad leverbaar.

Soorten reukstoornissen

De volgende reukstoornissen zijn te onderscheiden:

 • Anosmie: het totale verlies van het reukvermogen. Waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen selectieve en complete anosmie. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het bij selectieve anosmie om het niet kunnen ruiken van bepaalde geuren. Bij complete anosmie zal de persoon geen enkele geur meer kunnen waarnemen.
 • Hyposmie: een verminderd reukvermogen. Dit is een kwantitatieve reukstoornis en komt voor in verschillende gradaties: mild, gemiddeld en ernstig. Deze vorm van reukvermogen verlies komt vaak voor bij veroudering en is niet omkeerbaar.
 • Parosmie: een dit is een kwalitatieve reukstoornis waarbij geuren nog wel worden waargenomen maar waarbij de geuren op een andere manier geregistreerd worden dan gebruikelijk. Bij registratie van de geuren bij parosmie kan er onderscheid worden gemaakt tussen:
  • Euosmie: geuren worden waargenomen als prettige geuren
  • Troposmie: geuren worden waargenomen als vieze of onprettige geuren
 • Hyperosmie: dit is aan de orde als een persoon geuren overmatig waarneemt. De geuren worden op de juiste manier waargenomen maar op een hogere intensiteit.
 • Agnosmie: geuren worden wel waargenomen maar de persoon is niet in staat om deze geuren te benoemen.