Beschikbare geurtesten – Uitleg geurtesten

Het afnemen van geurtesten krijgt steeds meer aandacht. Een geurtest uitvoeren kan met behulp van onze reuktesten. Er zijn verschillende geurtesten leverbaar, welke test is voor u geschikt? Op deze pagina lichten wij de verschillende Sniffin’ Sticks geurtesten van Burghart toe en daarnaast ook de geurtesten van de firma Sensonics.

Sniffin’ Sticks geurtest

De geurtesten van Burghart bestaan uit de zogenoemde Sniffin’ Sticks. Dit zijn een soort viltstiften die gevuld zijn met een geurvloeistof in plaats van inkt. De Burghart geurtesten zijn CE gecertificeerd en gevalideerd. De Sniffin’ Sticks worden veel gebruikt binnen Europa (en daarbuiten) en worden dan ook vermeld in honderden wetenschappelijke publicaties. Voorbeelden van de Sniffin’ Sticks zijn de Screening 12 Test, identificatie test en de Extended Test.

De geurtesten van Burghart zijn herbruikbaar voor een onbeperkt aantal personen voor de houdbaarheidsdatum. Elke stift is voorzien van een geprinte expiratiedatum. In de volgende video uitleg over de ODOFIN Sniffin’ Sticks:

Sensonics geurtesten

Daarnaast leveren wij ook de scratch-and-sniff geurtesten van Sensonics. De Sensonics geurtesten zijn boekjes met daarop geurstoffen die vrijkomen door te wrijven/ krassen over de geurvakjes. Deze geurboekjes zijn voor eenmalig gebruik en zijn uitermate handig voor geurtesten op afstand doordat je ze makkelijk kan versturen per post. Ook deze geurtesten zijn veel gebruikt over de hele wereld en CE gecertificeerd. Voorbeelden van de Sensonics geurtesten zijn bijvoorbeeld de bekende UPSIT reuktest, pocket smell test en de Brief Smell Identification Test.

In de volgende video uitleg over de UPSIT geurtest:

Een basis reuktest

Ten eerst is het belangrijk om te bepalen wat u precies wilt testen. Is het puur een simpele screening van het reukvermogen? Zo ja, dan kunt u gebruik maken van de Sniffin’ Sticks Screening 12 Test (12 verschillende geuren) of de identificatie 16 test (16 verschillende geuren). Bij beide testen moet de patiënt de geuren kunnen identificeren. Een simpele screening van het reukvermogen. De Screening 12 Test is de meest simpele test en tevens de meest gebruikte test.

Wilt u de geur bij kinderen testen? Dan hebben we ook een speciale screening test beschikbaar met 12 Sniffin’ Sticks (U-Sniff geurtest).

Wilt u gebruik maken van de Sensonics geurboekjes dan adviseren wij voor een simpele screening the Brief Smell Identification Test (B-SIT) met 12 geuren welke ook leverbaar is in het Nederlands. Of de pocket smell test met 4 geuren of 8 geuren.

Uitgebreide geurtest

Extended Test ODOFIN Sniffin SticksWilt u uitvoeriger testen dan adviseren wij de complete test, de zogeheten Sniffin’ Sticks extended test. Deze test bevat naast de identificatie 16 test ook nog de discriminatie test en de drempelwaarde test. Bij de discriminatietest krijgt de patiënt telkens drie geurpennen aangeboden waarvan 1 geurpen een afwijkende geur heeft. Aan de patiënt de taak om deze afwijkende geur te bepalen. In totaal bevat de discriminatietest 16 x 3 pen (48) pennen. Als laatste de drempelwaarde test, hiermee kunt u bepalen in welke mate een patiënt kan ruiken. Hierbij gaat de geurintensiteit steeds een stapje omlaag, de patiënt gaat telkens een concentratie stap omlaag, net zo lang totdat de patiënt de geur niet meer waarneemt. Hiermee kan je dus bepalen tot welke sterkte de patiënt kan ruiken. In totaal bevat de drempelwaardetest 16 x 3 pen (48) pennen. Nog even een toelichting op de drempelwaardetest, deze is leverbaar in 2 versies. Het verschil tussen de 2 versies is de geur van de doelpen. De 2-phenylethanol versie heeft een rozengeur en de n-butanol versie heeft een alcoholachtige geur. Dus de n-butanol-versie is onaangenamer om te ruiken. Dat is het enige verschil.

De testen die in de extended test zitten zijn uiteraard ook afzonderlijk te bestellen. Dit zijn de blauwe identificatietest, discriminatietest en de drempelwaarde test (n-butanol of 2-phenylethanol).

Wilt u een uitvoerige test uitvoeren met de Sensonics geurboekjes? Dan kunt u gebruik maken van de wereldwijd bekende UPSIT geurtest met 40 geuren. Deze geurtest staat ook bekend als de University of Pennsylvania Identification Test en is leverbaar in het Nederlands.

Houdbaarheid geurtesten

De houdbaarheid van de Sniffin’ Sticks hangt af van welke test u gaat gebruik. Iedere stift is voorzien van een houdbaarheidsdatum. U kunt de Sniffin ‘Sticks voor een onbeperkt aantal mensen vóór deze datum gebruiken. De screening 12 test, identificatie test, discriminatie test hebben een houdbaarheid van ca. 1,5 jaar. Voor de drempelwaardetest is dit korter, ongeveer 8-10 maanden.

Voor de Sensonics geurtesten geldt een kortere houdbaarheid, ca. 6 maanden na productiedatum. De Sensonics geurtesten zijn voor eenmalig gebruik.

Optioneel: smaaktesten

Optioneel kunt u gebruik maken van smaakstrips, er zijn 2 mogelijkheden. Een eenvoudige test met 4 smaken in de hoogste concentratie. De patiënt moet hierbij simpelweg bepalen of het om zuur, zout, zoet of bitter gaat.

Er is ook een uitgebreide smaaktest waarbij de 4 geuren aangeboden worden in 4 verschillende concentraties om zodoende te bepalen hoe goed een patiënt kan proeven. Deze complete test is eventueel uit te breiden met de 5e smaak Umami. De smaakstrips hebben doorgaans een houdbaarheid van ca. 1 jaar.

Geurtesten en smaaktesten bestellen

Via ons bent u verzekerd van goede service en jarenlange ervaring op het gebied van geur- en smaaktesten. U kunt de testen via onze webshop bestellen maar uiteraard accepteren wij ook bestellingen op rekening. Neem contact met ons op voor een offerte of meer informatie. Wij helpen u graag!