Alle zintuigen komen aan bod bij de tentoonstelling PRIKKEL

Van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 bezoek je op Buitenplaats Doornburgh (te Maarssen) de tentoonstelling PRIKKEL. Een zintuiglijke tentoonstelling over neurodiversiteit en prikkelverwerking waarin kunst en wetenschap samenkomen.

Beeldend kunstenaars, wetenschappers en theatermakers onderzochten vragen als: “Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten?”; “Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels?” en “Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD?”. De uitkomsten vind je terug in deze zintuiglijke tentoonstelling – vol kunstwerken, video- en licht- installaties en een interactief lab – waarin wordt gespeeld met de waarneming en al je zintuigen aan bod komen. Meer informatie en tickets: buitenplaatsdoornburgh.nl/prikkel

Acht zintuigen

In de route die je als bezoeker aflegt komen alle zintuigen aan bod. De vijf zintuigen waar we mee bekend zijn: horen, zien, voelen, ruiken en proeven, maar ook de drie waarover we vaak minder weten, maar die juist heel bepalend zijn voor onze waarneming en de manier waarop we prikkels verwerken: de interne zintuigen.

De kunstenaars en wetenschappers die in de tentoonstelling vertegenwoordigd zijn, delen dezelfde fascinatie voor de thematiek. Zij bieden je een nieuw perspectief op prikkels, in al hun facetten. De tentoonstelling geeft bezoekers uiteenlopende ervaringen in verschillende kunstwerken en immersieve installaties. Onderdeel van de tentoonstelling is een interactief lab, waar de bezoeker wordt uitgenodigd om zelf aan de slag te gaan en te experimenteren.  

Reuktest voor zintuig reuk

Voor de tentoonstelling hebben wij een ODOFIN Sniffin’ Sticks discriminatie reuktest ter beschikking gesteld aan ontwerper Deanne Spek (UMC Utrecht). Met deze reuktest zal het interactieve onderdeel worden ondersteund en kunnen bezoekers kennis maken met verschillen in sensitiviteit op het gebied van geur.

Wij wensen iedereen veel plezier bij het bezoeken van de tentoonstelling!