Wat is een blaasontsteking?

blaasontsteking

Een urineweginfectie is een ontsteking van de urinewegen. De meeste mensen noemen een urineweginfectie ook wel blaasontsteking aangezien dit de meest voorkomende vorm van urineweginfectie is. Een blaasontsteking is een infectie van de lage urinewegen en meestal onschuldig.

In dit artikel verdere uitleg over blaasontsteking, klachten, behandeling en hoe het te voorkomen is.

Is blaasontsteking hetzelfde als urineweginfectie?

Een blaasontsteking is een vorm van urineweginfectie. Een urineweginfectie is een infectie van de urinewegen, die bestaan uit de blaas, de urineleiders, de nieren en de urineblaas. Een blaasontsteking is de meest voorkomende vorm van urineweginfectie.

Klachten bij blaasontsteking

De symptomen van een blaasontsteking zijn:

  • Pijn bij het plassen
  • Vaak plassen
  • Aandrang om te plassen, ook al is de blaas niet vol
  • Troebele of stinkende urine
  • Bloed in de urine
  • Koorts
  • Pijn in de onderbuik

Als je één of meer van deze symptomen heeft, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je urine onderzoeken om te kijken of je inderdaad een blaasontsteking hebt.

Welke waarden in urine bij blaasontsteking?

Er zijn een aantal waarden in urine die een blaasontsteking kunnen aangeven. Deze zijn:

  • Nitraten. Nitrieten worden geproduceerd door bacteriën die in de urine aanwezig zijn. Een verhoogd gehalte aan nitraten in de urine kan een indicatie zijn van een urineweginfectie, waaronder een blaasontsteking.
  • Leukocyten. Leukocyten zijn witte bloedcellen die het lichaam helpen om infecties te bestrijden. Een verhoogd gehalte aan leukocyten in de urine kan een indicatie zijn van een ontsteking, zoals een blaasontsteking.
  • Eiwitten. Eiwitten in de urine kunnen duiden op een beschadiging van de nieren. Een verhoogd gehalte aan eiwitten in de urine kan een indicatie zijn van een blaasontsteking, maar kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals diabetes of hoge bloeddruk.
  • Rood bloedcellen. Rood bloedcellen in de urine kunnen duiden op een bloeding in het urinewegstelsel. Een verhoogd gehalte aan rode bloedcellen in de urine kan een indicatie zijn van een blaasontsteking, maar kan ook worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals een niersteen of een tumor.

Het detecteren van deze waarden in urine kunt u bijvoorbeeld uitvoeren met de Combur Test urinestrips.

Hoe ontstaat blaasontsteking?

Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die via de urinebuis de blaas binnendringen. Bij verminderde afweer krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen tot een ontsteking. Dit komt vooral vaak voor bij vrouwen, dit komt omdat de plasbuis bij vrouwen veel korter is dan bij mannen en daardoor is het voor de bacteriën makkelijker om de blaas binnen te dringen. Vandaar dat blaasontsteking bijna altijd bij vrouwen optreedt.

De bacteriën kunnen in de blaas terechtkomen door bijvoorbeeld niet goed af te vegen na het plassen. Ook kunnen bacteriën in de blaas terechtkomen door seksueel contact of door het veelvuldig gebruik van zeep/ shampoo waardoor de pH waarde van de vagina verstoord raakt en vatbaarder is voor de ontwikkeling van bacteriën.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Bij een urineweginfectie is veel drinken erg belangrijk aangezien de urine goed moet doorstromen. Door veel te drinken en veel te plassen zullen de bacteriën uitgespoeld worden. Veel drinken is bij een lichte blaasontsteking vaak voldoende en als de klachten toch niet verdwijnen, kan antibiotica helpen.

Antibiotica doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Na een behandeling met antibiotica verdwijnen de symptomen van een blaasontsteking meestal binnen een paar dagen.

Het is belangrijk om een blaasontsteking goed te behandelen, omdat deze aandoening anders kan leiden tot een nierbekkenontsteking. Een nierbekkenontsteking is een ernstigere aandoening die koorts, rillingen en buikpijn kan veroorzaken.

Kan ik zelf testen?

Ja, er zijn diverse urinetesten beschikbaar om blaasontstekingen te detecteren. Wij hebben de Combur 7 Test Urinestrips leverbaar, deze teststrips werken door de aanwezigheid van bepaalde stoffen in de urine te detecteren. De Combur 7 strips testen de urine bijvoorbeeld op eiwit, glucose, nitriet, bloed, leukocyten, pH, ketonen.

Het is belangrijk om te onthouden dat thuistesten niet altijd nauwkeurig zijn. Als u denkt dat u een blaasontsteking heeft, is het raadplegen van een arts de beste manier om er zeker van te zijn dat u de juiste diagnose en behandeling krijgt.

Onderzoek in het ziekenhuis

Als u voor onderzoek naar het ziekenhuis gaat dan zal de uroloog een aantal onderzoeken uitvoeren. U kunt hierbij denken aan:

  • een urineonderzoek;
  • röntgenonderzoek (echo en buikfoto);
  • plastest met residumeting;
  • plaslijst;
  • cystoscopie (kijken in de blaas).

Hoe kan ik een blaasontsteking voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een ​​blaasontsteking te voorkomen. Deze zijn:

  • Plas regelmatig. Dit helpt om de blaas schoon te houden en bacteriën te voorkomen dat ze zich kunnen vermenigvuldigen.
  • Drink veel water. Dit helpt om de urine te verdunnen, waardoor het moeilijker is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag is voldoende om de blaas goed door te laten s romen.
  • Ga na het vrijen plassen. Dit helpt om bacteriën die tijdens het vrijen in de blaas terecht zijn gekomen, weg te spoelen.
  • Gebruik geen zeep of douchegel in de buurt van de vagina. Dit kan de pH-waarde van de vagina verstoren, waardoor het gemakkelijker is voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
  • Ga op tijd naar het toilet. Wacht niet totdat de blaas helemaal vol is, want dit geeft bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Neem ook de tijd om te plassen en ontspan, zodat de hele blaas leeg raakt. Na het plassen veegt u van voor naar achter uw schaamstreek af zodat er geen bacteriën vanuit de darmen in uw vagina terecht komen.
  • Gebruik geen tampons. Tampons kunnen bacteriën in de blaas brengen. Gebruik liever maandverband.
  • Was uw handen regelmatig. Dit helpt om de verspreiding van bacteriën te voorkomen.
  • Rook niet. Roken kan de kans op een blaasontsteking vergroten.
  • Eet een gezond dieet. Een gezond dieet kan helpen om je immuunsysteem te versterken, waardoor je minder vatbaar bent voor infecties. Het eten van cranberries is aan te bevelen, deze zijn effectief tegen veel voorkomende E-coli bacteriën.