Geurtesten en reuktraining bij Omroep Max

Naar aanleiding van de anosmia awareness day was er in een uitzending van Omroep Max aandacht voor geurtesten en reuktraining. In de uitzending van 26 februari 2021 is te zien hoe KNO arts Dick Kooper gebruik maakt van de Sniffin’ Sticks geurtesten en daarnaast ook het reuktraining setje met etherische oliën van Dos Medical laat zien. Hij legt uit hoe je met behulp van de discriminatie geurtest en identificatie geurtest kan vaststellen of er afwijkingen zijn in het geurvermogen.

KNO arts ziet toename aantal mensen met reukverlies

KNO-arts Dick Kooper (bron) heeft sinds de coronacrisis te maken met een toename van het aantal mensen met reukverlies in zijn wachtkamer. Niet alleen van degenen die het vanwege het virus ondervinden, maar ook mensen die er al langer mee te maken hebben en doordat het meer bekendheid gekregen heeft er nu ook mee naar een arts besluiten te gaan. Het verliezen van de reuk heeft een grote impact. Het waarschuwt bij gevaar, bijvoorbeeld in het geval van brand, maar het zorgt ook voor veel positieve gevoelens. Zoals lekkere trek wanneer we eten ruiken of een geluksgevoel door de geur van een pasgeboren baby. Dit missen wordt door velen als een handicap ervaren. Naast emotionele schade is er ook sociale schade, bijvoorbeeld doordat men zichzelf niet meer goed ruikt. Daardoor kan de angst ontstaan dat anderen vinden dat diegene stinkt. Mensen trekken zich dan terug en vereenzamen.

Onderzoek met geurtesten

Het is KNO-arts Kooper en zijn collega’s opgevallen dat het bij vrijwel alle patiënten met geurverlies optreedt dat koffie anders ruikt. Vooralsnog zijn er verder vooral heel veel vraagtekens op het vlak van corona en reukverlies. Er wordt daarom gewerkt aan reuktesten om beter te bekijken wat gemeenschappelijke factoren zijn en om vragen te beantwoorden.

In de uitzending zijn 2 verschillende geurtesten te zien, de Sniffin’ Sticks discriminatietest en de Sniffin’ Sticks identificatietest. Beide testen zijn onderdeel van de uitgebreide (extended) test die gebruikt kan worden voor volledige test van het olfactorische vermogen. Op deze pagina kunt u een overzicht vinden van deze geurtesten welke wij leveren aan diverse KNO artsen, universiteiten en ziekenhuizen wereldwijd. Vragen over deze geurtesten? Laat het ons gerust weten.

Reuktraining

Daarnaast raadt Kooper coronapatiënten met reukverlies aan reuktraining te doen. Met geuren als kruidnagel, roos, limoen en eucalyptus worden de zenuwbanen geprikkeld die over geur gaan. Dat zijn hele scherpe en specifieke geuren, waardoor duidelijk wordt of er nog iets aankomt qua prikkel in de hersenen.

reuktraining ethersiche oliënIn de uitzending is te zien hoe er gebruikt wordt gemaakt van de reuktraining setjes van Dos Medical welke in 3 verschillende uitvoeringen leverbaar zijn. Op deze pagina kunt u meer info vinden over reuktraining en de beschikbare reuktraining setjes.

Verenging Reuksmaakstoornis

Op de website van patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl is te lezen hoe de applicatie Reuktraining.nl werkt. De app is ontwikkeld door Reuksmaakstoornis.nl en gesubsidieerd door het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De app is gratis en te vinden via de Google Play Store en in de App Store. Voor de training is een geurtrainingset nodig, hier zijn wel kosten aan verbonden.

Facebookpagina Reuk- en smaakverlies na Covid-19

Op de (besloten) Facebookpagina Reuk- en smaakverlies na Covid-19 kunt u terecht voor het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten, informatie en advies. De groep wordt beheerd door Reuksmaakstoornis.nl.