27 februari: anosmia awareness day

Sinds 2012 staan we ieder jaar op 27 februari stil bij de impact van reukverlies, deze dag noemen we anosmia awareness day. Anosmie komt veel voor en sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er steeds meer mensen die te maken krijgen met reuk- en smaakverlies. Anosmie is dan ook een onderwerp wat de laatste tijd vaak in het nieuws is en steeds meer aandacht krijgt.

Reuksmaakstoornis.nl

Er zijn in Nederland naar schatting tussen de 250.000 en 300.000 mensen die lijden aan een lichte dan wel ernstige vorm van reuk- en/of smaakstoornissen. Over de gevolgen en de impact van deze stoornissen – zoals bijvoorbeeld anosmie – is weinig bekend. De vereniging Reuksmaakstoornis.nl (voorheen de anosmievereniging) heeft als doel mensen met een reuk- en/of smaakstoornis zo deskundig en breed mogelijk te informeren over de oorzaak van de aandoening alsook over de invloed op iemands leven, de eventuele behandelmethoden en de medische ontwikkelingen.

Aandacht Anosmia awareness day

Op de anosmia awareness day heeft de vereniging afbeeldingen ontwikkeld die je kan delen op bijvoorbeeld social media of via blogs. Heb jij of heeft iemand in jouw omgeving te maken met reukverlies of een reuk- of smaakstoornis? Deel dan één van de afbeeldingen die je op deze pagina kan vinden op social media of gebruik ze als (tijdelijke) profielfoto. Gebruik daarbij de hashtag #ikruikookniets en help mee met het vergroten van het bewustzijn van de impact van een reukstoornis.

Achter glas

Patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl heeft daarvoor het magazine Achter glas samengesteld. Het is vanaf 27 februari via de website van de vereniging te vinden. In Achter glas staan persoonlijke ervaringen van 11 mensen met reukverlies. Waaronder wijndocent Edwin van der Wallen. Na een wintersportvakantie in februari 2020 in Oostenrijk zit hij in totaal 6 weken ziek thuis. Er wordt dan nog niet getest, maar Van der Wallen heeft alle bekende symptomen van het coronavirus. Na een paar weken realiseert hij zich dat hij niets meer proeft en dat ook zijn reuk verdwenen is. Buiten dat die situatie op zichzelf al ongelooflijk vervelend is, is het ook een lastige factor in zijn werk. Naast lesgeven over wijn organiseert hij normaal wijnproeverijen en wijncursussen. Gelukkig heeft Van der Wallen na bijna een jaar een deel van zijn reukvermogen terug. Hij heeft reuktraining gevolgd en daarnaast traint hij zichzelf met de wijngeurset die hij bij cursussen en proeverijen gebruikt. De set bevat 54 geurflesjes met geuren die te herkennen zijn in wijn. Inmiddels ruikt hij veel geuren van deze set weer, maar bij veel andere geuren gaat het nog niet goed. Die lijken opeens te stinken, zoals koffie en knoflook. Die vervormingen (ook wel parosmie genoemd) zijn pas later ontstaan en Van der Wallen hoopt dan ook dat het een teken van herstel is.