Geurtest voor kinderen

De U-Sniff geurtest voor kinderen is ontwikkeld door Burghart en kan worden gebruikt om de geurfunctie te beoordelen bij kinderen van 6 tot 17 jaar. Deze kindergeurtest bestaat uit 12 Sniffin’ Sticks, dit zijn stiften gevuld met 12 verschillende geuren. De testresultaten van deze kindergeurtest kunnen worden gebruikt om onderscheid te maken tussen Normosmie, Hyposmie en Anosmie. Met de komst van de U-Sniff geurtest kunnen kinderen nu ook betrouwbaar worden getest.

Op deze pagina vindt u achtergrondinformatie over de geurtest voor kinderen op basis van dit onderzoek.

u-sniff smell test children

Verstoord reukvermogen bij kinderen

Olfactorische disfunctie (verstoord reukvermogen) komt vaak voor. Verschillende grote populatieonderzoeken meldden dat de prevalentie van olfactorische disfunctie 19-24% is. Hoe vaak olfactorische disfunctie bij kinderen voorkomt is echter nog onbekend. De meest gebruikte geurtesten bij volwassenen zijn de Sensonics geurtesten (zoals de UPSIT) en de Burghart Sniffin’ Sticks testen. Mede vanwege hun beperkte aandacht spanne en onbekendheid met de geuren, is het een uitdaging om de olfactorische functie bij kinderen te evalueren met behulp van een van deze testen die voornamelijk ontwikkeld zijn voor het testen van volwassenen.

Eerdere studies toonden aan dat de reukidentificatieprestaties bij de reguliere geurtesten bij kinderen lager zijn dan bij volwassenen. De prestaties op de Sniffin’ Sticks test en UPSIT geven echter mogelijk geen nauwkeurige weergave van het reukvermogen van de kinderen. Daarom zijn er verschillende geuridentificatietests ontwikkeld voor kinderen, maar helaas worden deze tests niet veel gebruikt, deels omdat de meeste niet commercieel verkrijgbaar zijn en ze niet op een interculturele manier zijn onderzocht.

U-Sniff geurtest voor kinderen

u sniff sniffin sticks children smell testOm deze problemen op te lossen, hebben Schriever en collega’s een internationale geuridentificatietest met 12 geuren ontwikkeld, de U-Sniff geurtest. De U-Sniff-test toont een hoge test-her test betrouwbaarheid (r = 0,83), en werd gevalideerd bij kinderen met geïsoleerde congenitale anosmie (ICA). De resultaten toonden aan dat de test het mogelijk maakt kinderen met normosmie te onderscheiden van kinderen met ICA met een sensitiviteit van 100% en specificiteit van 86%. Daarnaast zijn normatieve gegevens opgesteld voor 19 landen (Afrika: Egypte; Amerika: Canada, Chili, Mexico, Verenigde Staten; Azië: India, Japan; Europa: Tsjechië, Finland, Duitsland, Griekenland, Israël, Italië, Polen, Spanje , Zweden, Zwitserland, Turkije, Verenigd Koninkrijk). In een verdere studie verstrekten Gellrich en collega’s normatieve gegevens voor de U-Sniff-test voor een grote steekproef van kinderen en adolescenten van 6-17 jaar. De meeste van de 19 landen die door Schriever en collega’s in het onderzoek zijn opgenomen, komen echter uit Europa en Amerika. In deze studie werden de resultaten uitgebreid met 8 extra landen: China, Duitsland, Iran, Nederland, Noorwegen, Oman, Paraguay en Rusland. De conclusie van deze studie is dat de 12-item U-Sniff geurtest voor kinderen een hoge test-her test betrouwbaarheid heeft in de acht landen die in de huidige studie zijn onderzocht, en wereldwijd kan worden gebruikt, zoals nu is aangetoond voor in totaal 27 landen.

Test procedure kinder reuktest

antwoordkaarten geurtest kinderen
Antwoordkaarten U-Sniff

De U-Sniff kinder geur identificatietest bestaat uit 12 Sniffin’ Sticks met 12 verschillende geuren: appel, banaan, boter, koffie, gemaaid gras, vis, bloemen, citroen, ui, sinaasappel, perzik en aardbei. Elke geur wordt aan de testpersoon gepresenteerd door middel van de Sniffin’ Stick. Elke stift wordt afzonderlijk aangeboden aan de testpersoon door de dop van de stift af te halen en de stift ongeveer 2 cm gedurende 2-3 seconden onder de neus van het kind te houden. Kinderen werd gevraagd om elke geur te identificeren met behulp van vier beschrijving op de antwoordkaart. Voor het begin van de test werden deze plaatjes ook al getoond aan de kinderen om ze bekend te maken met de mogelijke geuren. Dit was gebaseerd op eerder onderzoek dat aantoonde dat het eerst presenteren en bekendmaken met de geuren/ omschrijvingen tot betere resultaten leidt bij de kinderen. Bij twijfel mocht het kind de geur tot drie keer ruiken. De kinderen kregen geen feedback over de juistheid van de antwoorden.

Bestelinformatie U-Sniff Geurtest

U kunt de U-Sniff kindergeurtest eenvoudig bestellen via onze webshop of door uw bestelling te sturen naar info@medi-sense.nl. De test wordt geleverd inclusief houder, gebruiksaanwijzing en evaluatiemateriaal. De materialen zijn beschikbaar in het Duits en Engels. Doordat de antwoordkaart herkenbare afbeeldingen bevat, kan de test gebruikt worden voor het testen van kinderen wereldwijd. De evaluatie is heel eenvoudig te realiseren door middel van een antwoordsjabloon.

U-Sniff Reuktest voor Kinderen