Reuktherapie bij reukverlies

reuktraining set

De term reuktherapie zien wij regelmatig voorbij komen in mails en vragen van onze klanten. Reuktherapie is hetzelfde als reuktraining of geurtraining maar wordt als term minder vaak gebruikt. De meest gebruikte benaming is namelijk reuktraining. Op deze pagina achtergrondinfo over reuktherapie.

Wat is reuktherapie?

Bij reuktherapie train je het reukvermogen door middel van het ruiken aan verschillende geuren. Therapie staat vaak voor de behandeling van ziekten of het verlichting van symptomen, in dit geval het behandelen van reukverlies. Bij reukverlies is het zinvol om te ruiken aan verschillende geuren om zodoende de verbinding tussen het reukorgaan en de hersenen weer te herstellen. Reuktherapie is hierbij een zinvol hulpmiddel om dit herstelproces te versnellen. Bij mensen met reukverlies is op de MRI scan te zien dat de hersenen reageren op geuren alhoewel de personen niets ruiken. Dit wijst erop dat het reukvermogen nog wel aanwezig is maar dat de verbinding tussen het reukorgaan en de hersenen niet meer correct werken.

Hoe werkt reuktherapie?

Bij reuktherapie is het de bedoeling om 2 keer per dag te ruiken aan 4 verschillende geuren. Dit kan met behulp van onze reuktraining setjes. Ons advies is om dit in de ochtend en in de avond te doen. Iedere geur moet u 20 seconden ruiken. Als u begint met reuktraining is de kans groot dat u in het begin geen geur zult waarnemen. Het is echter belangrijk om u te concentreren op het kleine beetje geur dat u eventueel wel ruikt en probeer ook vooral te visualiseren hoe de geur moet ruiken zodat de connectie tussen uw reukorgaan en hersenen weer hersteld wordt.

reuktraining setNeem tussen de verschillende geuren een kleine pauze zodat uw reukorgaan ook echt het verschil tussen de geuren kan waarnemen. Het is uiteraard toegestaan om vaker en met andere geuren te trainen, hoe meer uw reukorgaan gestimuleerd wordt des te beter! Voor een optimaal effect moet u de training volhouden voor meerdere maanden, uit onderzoeken is gebleken dat ca. 6 maanden training het beste effect geeft.

Is dit voor iedere zinvol?

Het verliezen of ontbreken van het geurvermogen kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen worden geboren zonder reukvermogen (aangeboren anosmie) en andere mensen verliezen hun reukvermogen na een infectie van de bovenste luchtwegen, na traumatische hersenschade of een langdurige verkoudheid.

In diverse klinische studies is het effect van reuk therapie onderzocht en hieruit blijkt dat het vooral effect heeft bij mensen die te maken hebben met een reukstoornis als gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen zoals het geval is bij een coronabesmetting, verkoudheid of griep.

Daarnaast wijst onderzoek er ook op dat therapie een positief effect heeft op het herstellen van het reukvermogen bij traumatisch hersenletsel. Hierbij hangt het effect af van hoe ernstig het oorspronkelijke letsel was. In alle gevallen is het aan te raden om de reuktraining zo snel mogelijk te starten na het verlies van het reukvermogen. Zelfs bij gevallen van anosmie en bij post-virale patiënten die geen enkel reukvermogen hebben kan het zinvol zijn om de reuktherapie uit te voeren ter stimulatie.

Wat zeggen de artsen?

Reuktherapie (onder de naam reuktraining) is sinds begin 2022 opgenomen in de COVID-19 medische richtlijn. Dit betekent dat huisartsen en/ of KNO artsen reuktraining kunnen adviseren bij patiënten die langer dan 4 weken na COVID-19 aanhoudende reuk- of smaakklachten hebben.

Wilt u meer info over reuktherapie en de bijbehorende reuktraining setjes? Klik dan hier!