Gezocht! Deelnemers voor vragenlijst op het gebied van geur en taal

reuk en taal

Heeft u even tijd? Doe dan mee met aan dit leuke onderzoek naar geur en taal. Een groep wetenschappers wil alles weten over geuren – vooral over woorden voor geuren – en uw hulp is daarbij meer dan welkom.

Door de Covid-crisis zijn we ons weer meer bewust geworden van de belangrijke rol die geur en ruiken spelen in het dagelijks leven: niet alleen is geurverlies een van de symptomen van coronabesmetting, de lockdown heeft ook invloed gehad op onze reukomgevingen. Welke rol speelt geur in ons dagelijks leven? En welke woorden hebben we om geuren te beschrijven? Muf, dompig, duffig, vaats, verdossemd, heumig, brak of pismuffig: het Nederlands is ooit heel rijk geweest aan geurwoorden. Niet alleen voor muffe luchten en bedompte ruimtes, maar in het algemeen om de rijke geurcultuur in het dagelijks leven te beschrijven.

Onderzoek naar geurgebruiken en geurtaal

Aan het Meertens Instituut en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis is begin 2021 een nieuw Europees project opgestart – Odeuropa – dat geurerfgoed en historische geurtaal onderzoekt. Ook zijn we samen met uitgeverij Boom bezig met de samenstelling van NeusWijzer: de eerste Grote Nederlandse Geur(woorden)gids (voor de neusgierigen). In dit kader willen we graag meer weten over de hedendaagse geurtaal en geurgebruiken. Welke geurwoorden zijn nu (nog) in gebruik? Zijn er nieuwe woorden bijgekomen? Wat zijn de verschillen per regio? Onderzoek van psycholinguïsten heeft uitgewezen dat geurwoorden heel veranderlijk zijn, wellicht omdat zij zich aanpassen aan geurlandschappen waarin zij voorkomen. Daarnaast weten we dat geurervaringen heel cultureel-specifiek en persoonlijk kunnen zijn (denk hier bijvoorbeeld aan de herinnering aan grootouders bij het ruiken van pepermunt, eau de cologne, of brillantine).

Start vragenlijst geuronderzoek

Via deze vragenlijst willen we meer over deze culturele verschillen te weten komen. We stellen uw bijdrage zeer op prijs! De vragenlijst is opgedeeld in twee delen: het eerste deel gaat over geurtaal, het tweede over de rol die geur speelt in ons dagelijks leven (geurerfgoed). De vragenlijst bestaat uit 42 vragen. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20-30 minuten. U kunt tussendoor stoppen en later weer verdergaan door rechtsboven op de optie “Hervat later” te klikken. Klik op de knop Volgende rechts onderaan de pagina om met de vragenlijst te beginnen. Onder de inzenders zullen 5 Neuswijzers worden verloot!

Met dank aan nosenetwork.nl.