Reukverlies door Corona

Geurverlies

Geurverlies is een veelvoorkomend symptoom van een corona infectie. Ongeveer twee van de drie mensen die besmet raken met het coronavirus krijgen te maken met geur- en smaakverlies.  
Bij een uitzonderlijke studie van Vlaamse artsen in samenwerking met de Duitse Max Planck Research Unit For Neurogenetics ontdekten ze dat het virus de steuncellen van het reukslijmvlies infecteert, maar niet de zenuwcellen met de geurreceptoren. Ook het geur verwerkend centrum in de hersenen bleef bespaard. Hierdoor is een kans op herstel van het geurverlies zeker mogelijk. 

De eerste bevindingen werden zopas gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Cell. Via ScienceDirect kan je dit artikel verder lezen.

Duur van reukverlies corona

Ongeveer de helft van alle COVID-19-patiënten ervaart geurverlies, maar het is onbekend hoe dat komt. In de meeste gevallen is het fenomeen tijdelijk, maar zo’n 5% (tot in sommige onderzoeken 20%) van de getroffen mensen heeft langdurig last van een verminderd reukvermogen. De meeste mensen herstellen binnen een aantal dagen, weken of maanden volledig. Er blijft een kleine groep over die langer last heeft van de reukstoornis. Het is niet zeker of deze groep ook volledig of gedeeltelijk zal herstellen, omdat we nog niet lang genoeg te maken hebben met het coronavirus om hier uitsluitsel over te geven. Op het moment lopen er wereldwijd vele onderzoeken op het gebied van geurverlies waarbij onderzoekers dagelijks bezig zijn met de vraag wat er nu precies gebeurt zodra een patiënt besmet raakt met een (corona) virus. 

Artsen van UZ Leuven en AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV namen weefselstalen via de neus van 70 overleden COVID-19-patiënten en 15 controlepatiënten. De onderzoekers ontdekten dat het virus zich voortplant in de trilhaarcellen in het ademhalingsslijmvlies en in de steuncellen van het reukslijmvlies. Over de steuncellen is nog maar weinig bekend bij de mens, maar vermoedelijk spelen ze een belangrijke rol bij het ondersteunen en voeden van de zenuwcellen met geurreceptoren.

Dr. Peter Mombaerts, medehoofdonderzoeker: “De infectie van de steuncellen veroorzaakt waarschijnlijk onrechtstreeks een afwijkende werking van het reukslijmvlies, en daardoor een aangetast reukvermogen. Ons lichaam maakt doorlopend nieuwe steuncellen aan, wat het tijdelijke karakter van het geurverlies kan verklaren.”

Verder onderzoek reukverlies na covid

De klinische studie loopt intussen verder. De onderzoekers hopen nog meer te weten te komen over de infectie van de steuncellen en hoe het komt dat het geurverlies zich bij sommige patiënten niet (helemaal) herstelt. Op termijn kan dat helpen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen geurverlies. Ook bij andere virale ziektes, zoals griep, komt reukverlies regelmatig voor. Verder onderzoek zal zich ook richten op stalen van patiënten die overleden zijn aan griep.

Wat kan je aan geurverlies doen?

Wanneer je langer dan een maand geurverlies en/ of smaakverlies ervaart door Corona, wordt geurtraining geadviseerd. Het is wetenschappelijk bewezen dat reuktraining kan helpen bij geurverlies. Net zoals je bij fysiotherapie je lichaam traint, train je bij geurverlies je neus en hersenen om geuren weer goed waar te nemen, door bewust aan verschillende geuren te ruiken. 

Geurverlies
Bron: https://www.uzleuven.be/nl/nieuws/studie-werpt-nieuw-licht-op-oorzaak-geurverlies-covid-19

Hoe werkt reuktraining?

Het is de bedoeling dat je gedurende 12 tot 24 weken elke dag twee keer aan een geurtrainingskit van vier geuren ruikt. Er zijn drie verschillende sets met etherische oliën om zo verschillende geuren te krijgen die elkaar afwisselen. Hierbij is het belangrijk dat de geuren zeer verschillend zijn zodat je reukvermogen optimaal gestimuleerd wordt.
Ook zijn er reuktraining setjes beschikbaar met geurstiften. Bij reuktraining is het belangrijk dat je consequent met de training aan de slag gaat om zo optimaal resultaat te behalen. Dus zorg ervoor dat je twee keer per dag aan de vier verschillende geuren ruikt en neem daar de tijd voor. Wilt u meer weten over reuktraining? Kijk dan op deze pagina voor meer achtergrondinfo.

Wat moet je vooral niet doen?

Als je te maken hebt met reukverlies dan heb je wellicht al veel voorbij zien komen qua oplossingen en hulpmiddelen. Wat in ieder geval een fabel blijkt te zijn is de befaamde gembershot. Dit zou er niet voor zorgen om je geur en smaak weer terug te krijgen.  Op eigen initiatief zinktabletten gebruiken is ook niet verstandig. Wanneer je zink in een hoge dosering toedient, kan dit ernstige bijwerkingen hebben en de werking van andere medicatie verstoren.

Ons advies zou altijd zijn om bij langdurig reukverlies contact op te nemen met een huisarts voor een deskundig advies. 

  • Bron: https://www.nu.nl/gezondheid/6180191/hoe-krijg-je-na-corona-je-reuk-en-smaak-weer-terug.html
  • Bron: https://www.uzleuven.be/nl/nieuws/studie-werpt-nieuw-licht-op-oorzaak-geurverlies-covid-19
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867421012824