Neus spoelen (alles wat je moet weten)

neus spoelen

Neus spoelen wordt vaak gebruikt om de neusbijholten schoon te houden en korstjes en infecties te voorkomen. Bij het spoelen van de neusbijholten gebruik je een zoutoplossing. Een neusspoeling helpt neusklachten, zoals een verstopte neus te verminderen.


Neus spoelen met zout

Om de neus optimaal te spoelen gebruik je een zoutoplossing. De neusdouche bevat een vier zakjes spoelzout zodat je deze zelf kunt mengen met water om de perfecte zoutoplossing te krijgen. Hierbij gebruik je lauwwarm kraanwater van ongeveer 37 graden. Het is niet nodig om het water af te koken, want Nederlands kraanwater is in principe voldoende schoon. neus spoelen


Spoelen met neusdouche

Met de NasoFree® neusdouche kan je op een fijne en eenvoudige manier je neus spoelen. Je zult merken dat de aanwezige viezigheid in je neus (zoals snot of allergenen) uit de neus worden gespoeld wat helpt bij o.a. verlichting te brengen bij een verstopte neus. Heb je last van (chronische) bijholteontsteking, terugkerende allergieklachten, zoals hooikoorts of huisstofmijtallergie of heb je een neusoperatie ondergaan? Dan is deze neusdouche ook ideaal. De neusdouche is makkelijk in gebruik en zeer effectief. De douche zal geleverd worden inclusief handleiding en 4 zakjes spoelzout.


Uitleg neusdouche

De neusdouche is een zachte knijpflacon, speciaal ontwikkeld voor het reinigen van de neus en neusbijholten. Een neusdouche wordt altijd gebruikt in combinatie met nasaal spoelzout. Daarnaast is deze ontwikkeld in samenwerking met KNO-artsen. Deze neusdouche reinigt zeer effectief de neus en neusbijholten. Je vult de neusdouche met de zoutoplossing en spoel deze door je neus heen. De spoelzout is ook los verkrijgbaar.


Doel neus spoelen

Door te spoelen met de neusdouche wordt vastzittend slijm afgevoerd en worden de holten gehydrateerd waardoor het neusslijmvlies tot rust komt. Het houdt je neus schoon van korstjes en het helpt infecties te voorkomen.


Is neus spoelen nuttig bij Corona?

neus spoelenUit steeds meer onderzoeken (zoals hier en hier) komt naar over dat het spoelen van de neus bijdraagt aan verminderde klachten bij neusaandoeningen. In verband met een Covid besmetting blijkt nu ook dat als je op een juiste manier neus spoelt dat leidt tot snellere vermindering van klachten bij Corona. Wanneer de neusspoeling werd gebruikt hadden patiënten minder dagen last van klachten, zoals hoofdpijn en een verstopte neus. Volgens onderzoekers kan neusspoelen dus de ziektelast van een corona infectie verlagen.


Waarom kan een neus spoeling de ernst van Corona verminderen?

Uit onderzoek naar Corona laat zien dat de infectie voornamelijk voorkomt in de neus en dan specifiek in het neusslijmvlies. Dit komt overeen met andere virale infecties zoals griep. Het neusslijmvlies speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem van de mens. Het is de eerste verdediging tegen onder andere ingeademde virussen, bacteriën en aerosolen. De slijmlaag op het neusslijmvlies houdt ingeademde deeltjes vast, die vervolgens door de trilharen worden afgevoerd. Een neus spoeling met zoutoplossing werkt in op het slijm. Dat slijm wordt hierdoor afgevoerd en lokale ontstekingen verminderen. Ook het hydrateren van het neusslijmvlies zorgt voor een betere functionaliteit.

NasoFree® is geschikt voor alle leeftijden, dus ook voor jonge kinderen.

10 wetenschappelijke reden voor neusspoelen

 1. Nasale virale belasting is zeer evenredig met de besmettelijkheid. Het wegspoelen van SARS-CoV-2 zou naar verwachting de virale belasting verminderen. Een recent artikel in Nature merkte op dat SARS-CoV-2-ingangsfactoren sterk tot expressie komen in neusepitheelcellen.
 2. Sinusgrootte: Jongere patiënten hebben kleine/afwezige sinussen en zijn minder geïnfecteerd en veel minder ernstig. Mannen en mensen ouder dan 70 hebben veel grotere neusholten en zijn ernstiger geïnfecteerd. De ongebruikelijke verdeling en ernst kan zo simpel zijn als een relatie met beschikbaar endotheel voor replicatie.
 3. Mechanische vermindering van cellulaire infectie: de virale lipidelagen van SARS-CoV-2 moeten samensmelten nadat de piek zich hecht aan ACE2-receptoren, dus fysieke stroom van nasale irrigatie kan de kans op intracellulaire fusie en dus infectie verminderen. Volgens het Nature-artikel: “Onze gegevens benadrukken de mogelijkheid dat virale overdraagbaarheid afhankelijk is van de ruimtelijke verdeling van receptortoegankelijkheid langs de luchtwegen.”
 4. Het winnen van immunologische tijd: gezien de schijnbaar mechanische in plaats van door bloed overgedragen langzame voortgang van COVID-2-ziekte van neus naar bovenkeel naar luchtpijp naar long, bestaat de mogelijkheid dat het verminderen van de virale belasting door middel van spoelen een effectieve immuunrespons zou kunnen ondersteunen.
 5. Mensen met obstructieve ziekten en patiënten ouder dan 80 hebben de longverbindingen dramatisch vergroot, de secundaire ventilatie via kanalen van Lambert en Pores of Kohn. Nogmaals, kinderen onder de 5 hebben dit systeem niet, wat geloofwaardigheid verleent aan het oppervlaktegebied/mechanische model van virale ernst. De respiratoire verspreiding van SARS-COV verspreidt zich ook mechanisch, maar efficiënter in de longen.
 6. Irrigatie werkt voor andere virussen: Neusspoeling (spoelen) lijkt beter dan spray. Meerdere RCT’s laten statistisch significante resultaten zien, en de mechanische concepten van COVID geven een grotere grondgedachte dan infecties van de bovenste luchtwegen met kortere incubatieperioden. Bovendien vermindert nasale irrigatie niet alleen de belasting, maar ook de duur en ernst van andere virale ziekten, zelfs wanneer de symptomen tot wel 48 uur waren vastgesteld. Gezien de langzame progressie van COVID-19, had eerdere start van irrigatie een meer uitgesproken effect op het verminderen van morbiditeit.
 7. Nasale antimicrobiële middelen verminderen virale infecties bij runderen, van 28% bij dieren die zijn voorbehandeld met één intranasale NO-dosis, vergeleken met 78% van de dieren die werden behandeld met een zoutoplossing-placebo.
 8. SARS-CoV-2 kan moeite hebben om te fuseren met alkalische pH. Eerdere coronavirussen hadden een zure of neutrale pH nodig om de lipidelaag tussen virus en cel te laten samensmelten. Het alkaliseren van de neusgaten kan helpen. Het feit dat Afro-Amerikanen een zuurder neusslijmvlies hebben (6,4 vergeleken met 6,8 bij witte mensen) zou kunnen bijdragen aan het differentiële infectiepercentage.
 9. SARS-CoV-2 is gevoelig voor povidon-jodiumoplossing net als andere virale pathogenenen het is veilig voor de neusholtes.
 10. De sterfte in landen waar neusirrigatie wijdverbreid is, is dramatisch lager dan in landen waar irrigatie niet standaard is. Thailand, Vietnam, Laos en Cambodja hebben populaties waarin tot 80% van de bevolking regelmatig neus spoelt. De sterftecijfers zijn fractioneel in vergelijking met andere landen die alleen maskers dragen of buigen als begroeting, maar dat niet doen hebben een culturele gewoonte van irrigatie.

Bronnen


 • https://kno.mumc.nl/neusspoelen-met-zout-water
 • https://www.researchgate.net/publication/340433132_Hypertonic_saline_nasal_irrigation_and_gargling_should_be_considered_as_a_treatment_option_for_COVID-19
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6542345/
 • https://paincarelabs.com/health-wellness/the-ins-and-outs-of-nasal-irrigation/