Profielwerkstuk: smaak en reuk van een peuk

afnemen geurtest

Af en toe krijgen wij de vraag van studenten of wij mee willen werken aan hun onderzoek. Bij leuke onderzoeken helpen wij graag een handje mee door onze kennis te delen of door producten beschikbaar te stellen. Vorig jaar september werden wij benaderd door Linde van den Broek met de vraag of wij wellicht een geurtest beschikbaar konden stellen. Dit hebben wij gedaan en deze week kregen we het volgende bericht van haar terug. Leuk om te horen dat het werkstuk goed geslaagd is! Veel succes met je verdere carrière en wie weet komen we elkaar nog eens tegen op het gebied van geur- en smaakonderzoek 🙂

De smaak en reuk van een peuk

Mijn naam is Linde van den Broek en momenteel zit ik in mijn examenjaar van het vwo. Van mijn school kreeg ik de opdracht om een profielwerkstuk te maken; een uitgebreid onderzoek naar een keuzeonderwerp dat aansluit bij je profiel (je gekozen vakkenpakket). Zelf heb ik toen gekozen om onderzoek te doen naar ‘de invloed van het roken van tabak op je smaak- en reukzintuigen’, gekoppeld aan het vak biologie. Ik heb toen het bedrijf Sense Trading benaderd, met de vraag of ik een geurtest-set van hen kon gebruiken voor mijn onderzoek. Raymond was geïnteresseerd in het onderwerp en heeft mij toen de Sniffin’ Sticks 12-delige basisgeurtest verleend.

afnemen geurtestVervolgens heb ik in de afgelopen maanden mijn onderzoek uitgevoerd, eerst een literatuuronderzoek, gevolgd door een praktijkonderzoek. In dit praktijkdeel nam ik zowel smaak- als geurtesten af bij 2 groepen testkandidaten, een groep rokers en een groep niet-rokers. De resultaten heb ik uitgewerkt en mijn definitieve profielwerkstuk heb ik inmiddels ingeleverd. Uit mijn onderzoek is gebleken dat het roken van tabak wel degelijk invloed uitoefent op de smaak- en reukzintuigen. In beide testgroepen waren de resultaten van de rokende deelnemers slechter dan die van de niet-rokende deelnemers, zowel in de smaaktest als in de geurtest. Dankzij het verlenen van de geurtest, door Sense Trading, kon ik mijn onderzoek realiseren, waar ik erg dankbaar voor ben. Het was een mega interessant en leuk onderzoek om uit te voeren.