Ishihara test

Ishihara kleurentest

De Ishihara test is een kleurenblindheidstest voor rood-groene kleur deficiënties. Door middel van deze test kan je erachter komen of je last hebt van kleurenblindheid. De Ishihara test is wereldwijd 1 van de meest gebruikte kleurblindheidstesten. In onze webshop kunt u de originele Ishihara testen vinden die wij altijd uit voorraad leverbaar hebben.

Geschiedenis Ishihara

Ishihara kleurentest

De Ishihara kleurentest is vernoemd naar de ontwerper; Shinobu Ishihara, hij was een professor aan de Universiteit van Tokyo. De Ishihara test is voor het eerst gepubliceerd in 1917. Shinobu Ishihara is geboren in 1879 in een gezin in Tokyo. Hij begon zijn opleiding aan de keizerlijke universiteit, toen hij net zijn opleiding oogkunde in Duitsland had afgerond begon de Eerste Wereldoorlog in Europa. Tijdens zijn militaire plicht werd hem gevraagd om een kleurenblindheidstest te ontwerpen. Ishihara bestudeerde bestaande tests en combineerde elementen van de Stilling-test met het concept van pseudo-isochromatiek en dat resulteerde in een verbeterde en nauwkeurigere test, oftewel de Ishihara test.

Ishihara kleurentest

De kleurenblindheidstest bestaat uit een aantal Ishihara platen. Deze platen zijn te herkennen aan een ononderbroken cirkel van verschillend gekleurde stippen. Binnen deze cirkel met een patroon bevinden zich ander gekleurde stippen die een getal of vorm vormen. Deze getallen of vormen zijn duidelijk te herkennen door mensen die een normaal kleurenzicht hebben. Wanneer iemand last heeft van rood-groen kleurenblindheid zijn deze getallen of vormen niet te herkennen. Een aantal Ishihara platen zijn opzettelijk ontworpen voor mensen met rood-groen kleurenblindheid. Alleen zij herkennen de getallen of vormen die daarin verwerkt zitten. Mensen met een normaal kleurenzicht zullen hier niets in herkennen.

De volledige Ishihara test bestaat uit 38 platen, maar vaak wordt er al na een aantal platen of iemand last heeft van kleurenblindheid. Er zijn ook Ishihara kleuren tests die uit 14 platen of 24 testplaten bestaan. In sommige platen is er geen vorm of getal zichtbaar, maar moet de kijker een lijn trekken in plaats van een nummer lezen.

Verschillende soorten Ishihara platen

  • demonstratieplaten: de vormen of cijfers op deze platen zijn te herkennen door iedereen, of diegene nou wel of niet last heeft van kleurenblindheid. Deze platen worden niet meegerekend met de eindscore.Ishihara kleurentest
  • Transformatieplaten: personen met een kleurwaarnemingsdefect zouden een ander figuur moeten zien dan personen met een normaal kleurenzicht.
  • verdwijnplaten: alleen personen met een normaal kleurenzicht kunnen het figuur in deze platen herkennen.
  • verborgen cijferplaten: alleen personen met een kleurenwaarnemingsdefect zullen het figuur in deze platen herkennen.
  • diagnostische platen: deze platen zijn bedoeld om het type kleurenzien defect (protanopie of deuteranopie) en de ernst ervan te bepalen.
  • traceringsplaten: in plaats van een getal of vorm in deze plaat te herkennen, wordt de kijker gevraagd een zichtbare lijn over de plaat te trekken.

Er zijn twee soorten rood-groen kleurenzien stoornis: de persoon heeft moeite met het waarnemen van groen (deuteranopie), en bij de andere vorm (protanopie) is het waarnemen van rood een probleem.

Test procedure

Het is belangrijk dat er tijdens de test voldoende daglicht aanwezig is, doormiddel van een daglicht lamp met een temperatuur van ongeveer 6000-7000 K (ideaal: 6500 K, kleurweergave-index (CRI) >90). Dit resulteert in een nauwkeurig testresultaat. fluorescentielampen worden vaak gebruikt bij schooltests, maar de kleur van fluorescentielampen en hun CRI kunnen sterk variëren. Uit onderzoek is gebleken dat fluorescerende verlichting betere resultaten gaf en snellere herkenningssnelheid vergeleken met CFL en LED-luminatie in trichromaten. Gloeilampen mogen niet worden gebruikt, omdat hun lage temperatuur en gele kleur zeer onnauwkeurige resultaten geeft. Een goede testtechniek is om slechts drie seconden per plaat te geven voor een antwoord en geen aanraking van de nummers door het onderwerp toe te staan. Het beste is om de test in willekeurige volgorde te geven.

Ishihara test kopenIshihara kleurentest

Klik hier voor de Ishihara test met 14 platen.
Klik hier voor de Ishihara test met 24 platen.
Klik hier voor de Ishihara test met 38 platen.

Online Ishihara test

Sinds de oprichting is de Ishihara-kleurenblindheidstest wereldwijd algemeen gebruikt vanwege het gebruiksgemak en de hoge nauwkeurigheid. Online zijn er ook verschillende website waar je de Ishihara test online kan afnemen maar dit is niet betrouwbaar voor een geldig testresultaat. Voor een nauwkeurige en betrouwbare diagnose adviseren wij altijd om de echte Ishihara test in boekvorm te gebruiken.

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Ishihara_test