Visustesten en arbodiensten

tno visuskaart 5 meter landolt c ringen

De richtlijnen voor arbodiensten over het afnemen van visustesten (oogtesten) in Nederland zijn gebaseerd op de Arbowet en andere regelgeving die betrekking heeft op gezondheid en veiligheid op de werkplek. Deze visustesten zijn vooral van belang voor werknemers die taken uitvoeren waarbij goed zicht cruciaal is, zoals chauffeurs, werknemers die met machines werken, en mensen die langdurig op beeldschermen kijken. Hieronder een kort overzicht van wat in de richtlijnen kan worden gevonden, in het bijzonder de soorten testen en de benodigde apparatuur.

Welke visustesten moeten worden afgenomen?

In de richtlijnen wordt benadrukt dat de soort visustest afhankelijk is van de aard van het werk en de mogelijke risico’s die daarmee gepaard gaan. De meest voorkomende visustesten die worden afgenomen, zijn:

  1. Veraf zien (Snellen-test):
    • Deze test meet het vermogen om objecten op afstand (in de meeste gevallen 5 meter) scherp te zien.
    • Het wordt afgenomen met behulp van een Snellenkaart, een visuskaart met letters of symbolen (in Nederland vaak de Landolt-C ringen) die steeds kleiner worden. Wij leveren bijvoorbeeld de veel gebruikte TNO visuskaart voor 5 meter met Landolt C ringen. Eventueel kan ook een visus lichtkast gebruikt worden met daarop een transparante visuskaart voor 5 meter.
  2. Dichtbij zien (Lees visustest):
    • Deze test meet het vermogen om objecten van dichtbij (40 cm) scherp te zien, wat belangrijk is voor mensen die bijvoorbeeld met beeldschermen werken.
    • Voor deze test wordt vaak gebruik gemaakt van een Leeskaart of een vergelijkbare test. Wij leveren bijvoorbeeld het leeskaartje de Nederlanders of de Engelse variant (Jaeger leeskaartje).
  3. Kleurenblindheidstest
    • Deze test wordt gebruikt om te bepalen of iemand kleurenblind is, wat van belang kan zijn bij beroepen waar kleurherkenning essentieel is, zoals in de elektrotechniek of bij het lezen van kleurcodes.
    • De test wordt vaak uitgevoerd met behulp van de Ishihara test, waarbij de patiënt moet aangeven welke getallen zichtbaar zijn binnen gekleurde stippenpatronen. De Ishihara test met 24 testplaten is de meest gebruikte versie in Nederland.
  4. Dieptezicht/ diepte zien (Stereotest):
    • Dit is een test die het vermogen om afstanden en diepte in te schatten meet.
    • Hiervoor kan een stereotest worden gebruikt, de meest gebruikte test in Nederland is de TNO Stereotest met rood-groen bril.
  5. Gecombineerde visustesten voor beeldschermwerk:
    • Voor werknemers die intensief met beeldschermen werken, zoals in kantooromgevingen, wordt soms een gecombineerde visustest uitgevoerd. Deze kan zowel het dichtbij als veraf zien testen, en eventueel een beoordeling van oogvermoeidheid omvatten.
    • Er wordt gebruik gemaakt van specifieke testsystemen voor beeldschermwerk, zoals de beeldschermtest voor het testen op 40-60 cm. Dit was voorheen de Fits! indicator die helaas niet meer leverbaar is, hiervoor leveren wij nu deze beeldschermtest.

Benodigde testen voor visusonderzoek

De apparatuur die nodig is voor het afnemen van visustesten kan variëren, afhankelijk van de specifieke test. De belangrijkste hulpmiddelen zijn:

  1. Visuskaart of een elektronisch equivalent voor het testen van veraf zicht.
  2. Leeskaarten voor het meten van dichtbij zicht. Zoals de visuskaart voor 5 meter met Landolt C ringen.
  3. Ishihara testen voor het vaststellen van kleurenzicht. Zoals de Ishihara test met 24 platen.
  4. Dieptezicht test, zoals een digitale visusmeter of TNO stereotest, voor het meten van het dieptezicht.
  5. Visusmeters: Dit zijn apparaten die meerdere visuele aspecten kunnen meten en vaak gebruikt worden bij uitgebreide oogtesten.
  6. Beeldschermspecifieke meetapparatuur, zoals oogmeetinstrumenten die oogvermoeidheid en scherp zicht bij beeldschermwerk kunnen meten of de beeldschermtest die op 40-60 cm kan testen.

Doel en frequentie van visustesten

Volgens de richtlijnen moeten visustesten onderdeel zijn van het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) of de preventief medisch onderzoek (PMO). Dit betekent dat werknemers regelmatig getest worden om hun visuscapaciteit te controleren, vooral als het werk risico’s met zich meebrengt bij verminderde zichtcapaciteiten.

Afhankelijk van het beroep kan de frequentie van de testen variëren, bijvoorbeeld jaarlijks voor chauffeurs of mensen die met zware machines werken, en minder frequent voor kantoorwerkers.

Richtlijn voor arbodiensten

De richtlijn voor arbodiensten geeft een duidelijk kader voor het afnemen van visustesten, waarbij de testmethode afhankelijk is van de specifieke taken van de werknemer. De basis visustesten zijn gericht op veraf zien, dichtbij zien, kleurblindheid, en dieptezicht.

Bent u op zoek naar producten op het gebied van oogtesten, dan helpen wij u graag verder. Wij leveren diverse visuskaarten, lichtkasten, beeldschermtesten, kleurblindheidstesten en stereotesten. Ook hebben we vele andere hulpmiddelen op het gebied van visustesten zoals aanwijsstokjes, occluders, occlusiebrillen (occlusiebril model Leiden) in ons assortiment.