Geurverlies bij kinderen

geurverlies bij kinderen
Geurverlies bij kinderen kan leiden tot grote gevolgen in eetpatronen. Als ouder zijnde zoek je daarom steun en begrip bij deze problemen. Vooral wanneer je kind aangeeft dat het eten vreselijk smaakt. Zo kan het zijn dat kinderen zeggen dat het eten naar riool smaakt en dat water naar rotte eieren proeft. Het is vaak moeilijk om je hierin te verplaatsen als je zelf geen ervaring hebt met geur- en smaakverlies of vervorming hiervan.

Verstoring van reukvermogen bij kinderen

geurverlies bij kinderenParosmie is de medische term voor het ervaren van verstoringen van de reukzin. Iemand met parosmie kan geuren detecteren, maar de geuren worden op een andere manier geregistreerd dan normaal gesproken. Dit kan op een negatieve manier of op een positieve manier zijn. Het waarnemen van bestaande geuren als vieze of onprettige geuren noemen we troposmie. Onaangename geuren verschijnen soms als reactie op specifieke geuren of voor sommige mensen zelf op alle geuren. Het kan variëren van mild tot ernstig en kan ongelofelijk slopend zijn voor degene die er last van heeft. Hierdoor kan je kind ineens ‘kieskeurig’ lijken, maar dit is geen gedragsprobleem, het is een echte fysieke ervaring.

Verminderd reukvermogen of totaal geurverlies

In veel gevallen is er sprake van een verminderd reukvermogen, in dat geval spreken we van hyposmie. Dit is een kwantitatieve reukstoornis en kan in verschillende gradaties voorkomen. Verminderd reukvermogen kan veroorzaakt worden door verschillende oorzaken zoals bijvoorbeeld virussen (zoals coronavirussen), verkoudheid, allergie, roken maar ook zeker door ouderdom. Doordat veel kinderen ook besmet zijn geraakt met het Covid-virus zien we dat ook onder kinderen nu regelmatig sprake is van een verminderd reukvermogen.
In het geval dat iemand totaal niet meer ruikt spreken van anosmie. Bij complete anosmie wordt er geen enkele geur meer waargenomen, dit is de ernstigste vorm van reukverlies. Bij selectieve anosmie worden slechts bepaalde geuren niet meer waargenomen wat uiteraard ook erg vervelend is.

Geurverlies bij kinderen, hoe ga je ermee om?

Volgens professor Carl Philpot is het bij geurverlies bij kinderen heel belangrijk om vast te stellen wat de triggers zijn, bijvoorbeeld het koken van vlees en knoflook en de geur van verse koffie, maar deze kunnen van kind tot kind verschillen. Het is belangrijk om je kind aan te moedigen om verschillende voedingsmiddelen met minder sterke smaken te proberen, zoals pasta, bananen of milde kaas. Om te zien wat ze aankunnen en waar ze van kunnen genieten. Wanneer je kind last heeft van geuren die andere producten zitten zoals shampoos en conditioners probeer dan deze producten te vermijden of kies voor geurloze varianten.
De gevolgen van reuk- en smaakverlies kunnen soms heftig zijn. Ook bij kinderen kan dit leiden tot sombere gevoelens. Het is dan ook belangrijk om te blijven praten met elkaar en eventueel contact te zoeken met de huisarts of lotgenoten. De patiëntenvereniging reuksmaakstoornis.nl heet een Facebookpagina opgericht, speciaal voor mensen met reuk- en smaakverlies na Covid-19. Iedereen die hiermee te maken heeft kan lid worden en op deze manier in contact komen met andere mensen met dezelfde ervaringen. Ook kan je lid worden van de verenging via de website van reuksmaakstoornis.nl.
Bij vragen over bijvoorbeeld supplementen, vitamines of behandeling van reuk- en smaakverlies kan je het beste contact opnemen met de huisarts. Indien nodig kan de huisarts je doorsturen naar een KNO-arts. Ook als je kind sombere gevoelens ervaart of problemen heeft met gezond eten door reuk- en smaakverlies adviseren wij om contact op te nemen met de huisarts.

Hoe lang kan het duren?

Vaak zien we dat het reukvermogen zichzelf weer hersteld. Bij de 1 gaat dit sneller dan bij de ander. Ook is het afhankelijk van hoe het reukvermogen is aangetast, in sommige gevallen zal het reukverlies blijvend zijn. Bij een infectie van het Coronavirus is het geurverlies in de meeste gevallen tijdelijk, maar zo’n 5% (tot in sommige onderzoeken 20%) van de getroffen mensen heeft langdurig last van een verminderd reukvermogen. De meeste mensen herstellen binnen een aantal dagen, weken of maanden volledig. Er blijft een kleine groep over die langer last heeft van de reukstoornis.

Reuktraining bij kinderen

Om het herstelproces te versnellen kan je overwegen om te beginnen met reuktraining. Wanneer je kind langer dan een maand geurverlies en/ of smaakverlies ervaart dan wordt geurtraining geadviseerd. Het is wetenschappelijk bewezen dat reuktraining kan helpen bij geurverlies. Net zoals je bij fysiotherapie je lichaam traint, train je bij geurverlies je neus en hersenen om geuren weer goed waar te nemen, door bewust aan verschillende geuren te ruiken.
Er zijn drie verschillende sets met etherische oliën om zo verschillende geuren te krijgen die elkaar afwisselen. Hierbij is het belangrijk dat de geuren zeer verschillend zijn zodat je reukvermogen optimaal gestimuleerd wordt. Ook zijn er reuktraining setjes beschikbaar met geurstiften. Bij geurtraining is het belangrijk dat je kind gedurende 12 tot 24 weken twee keer per dag aan een geurtrainingskit van vier geuren ruikt. Het duurt enkele minuten per dag en het is wetenschappelijk bewezen dat reuktraining kan helpen bij geurverlies. Wil je meer weten over geurtraining, kijk dan op deze pagina voor meer achtergrondinfo.