Gezocht: mensen met reukverlies voor onderzoek

De Nederlandse gezondheidsorganisatie ZonMw heeft subsidie toegekend voor een grootschalig onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar het verloop van reuk- en smaakverlies (anosmie) en reukvervormingen (parosmie). Vooral over dit laatste symptoom is wereldwijd nog weinig bekend. Ook toetsen de onderzoekers of Prednisolon een effectief medicijn is op het blijvende reukverlies in de vroege fase van een COVID-19-infectie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van wetenschappers en experts van Wageningen University & Research, UMC Utrecht, Amsterdam UMC, het Reuk- en smaakcentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl. Een dergelijke grootschalige samenwerking in Nederland is uniek en de reacties zijn dan ook opgetogen. Voor het eerst wordt wetenschappelijk onderzoek naar reuk- en smaakverlies zo groots aangepakt.

Opzet onderzoek

Het onderzoek wordt opgedeeld in twee trajecten: allereerst wordt er een langdurig onderzoek uitgevoerd waarin mensen met reukverlies, maar ook met reukvervormingen, een jaar lang gevolgd worden.

Het tweede traject is een onderzoek naar de werking van Prednisolon tijdens de eerste drie maanden na besmetting. 

Deelnemers gezocht voor het onderzoek

De patiënten werving voor het eerste traject van het onderzoek is begonnen: patiënten kunnen zich aanmelden via de website van Wageningen University.

U komt in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek als u:

  • Tussen de 18 en 60 jaar bent
  • In de afgelopen 3 maanden de diagnose ‘Covid-19’ heeft gekregen na een positieve test
  • Minstens 1 maand, of langer, reukverlies heeft

Meer informatie over dit onderzoek kunt u lezen op de site van Reuksmaakstoornis en de WUR.

Bron: https://reuksmaakstoornis.nl/subsidie-voor-grootschalig-onderzoek-naar-reuk-en-smaakverlies-door-covid-19/