Dupilumab en reukverlies

Er zijn diverse studies gepubliceerd over het gebruik van het geneesmiddel Dupilumab en het effect daarvan op chronische rinosinusitis (CRS). Eén van de symptomen van CRS is een verminderd reukvermogen (hyposmie) en in veel gevallen een totaal verlies van reukvermogen (anosmie). Wat is Dupilumab en is dit medicijn de oplossing voor mensen met anosmie? In dit artikel gaan we verder in op wetenschappelijke artikelen.

Wat is Dupilumab?

Dupilumab is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om atopisch eczeem en chronische neusbijholteontsteking te behandelen. Het is een monoklonaal antilichaam dat de werking van de interleukinen IL-4 en IL-13 blokkeert. Deze interleukinen spelen een rol bij ontstekingen. Op de website van Zorginstituut Nederland staat het volgende geschreven:

Aanvullende behandeling met intranasale corticosteroïden bij volwassenen met ernstige chronische rinosinusitis met neuspoliepen (CRSwNP) die onvoldoende onder controle is ondanks systemische corticosteroïden en/of chirurgie.

Een ander woord voor rhinosinusitis is neusbijholteontsteking. Een neusbijholteontsteking begint vaak met een gewone verkoudheid. Het slijmvlies in de neus raakt opgezet, waardoor een neusverstopping optreedt. Wanneer de klachten ondanks behandeling langer dan zes weken aanhouden, spreekt men van een chronische rhinosinusitis (CRS), oftewel chronische neusbijholteontsteking. Er bestaat een relatie tussen CRS en neuspoliepen. Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Deze kunnen een goede afvoer uit de holten belemmeren. Daarnaast maakt een chronische ontsteking van het neus- en neusbijholteslijmvlies de kans op het krijgen van neuspoliepen groter.

Dupilumab is een goedgekeurd middel in meer dan 100 landen, waaronder ook Nederland.

Helpt het middel bij reukverlies?

Er komen steeds meer wetenschappelijke studies online naar het effect van Dupilumab op anosmie. Hierbij is vooral gekeken naar het effect van het middel bij mensen met chronische rinosinusitis. In deze studies is aangetoond dat het reukvermogen kan verbeteren bij mensen met CRS.

Hieronder een overzicht van enkele studies.

Wetenschappelijke onderzoeken

In deze studie uit 2021, gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology, blijkt dat Dupilumab een snelle en aanhoudende verbetering van het reukvermogen veroorzaakte. Deze studie werd uitgevoerd bij 724 patiënten met anosmie.

Deze Nederlandse studie toont ook aan dat dupilumab kan zorgen voor een reductie van de grootte van neuspoliepen, afname van sluiering van de bijholten en afname van de ernst van de klachten bij patiënten met chronische rhinosinusitis met poliepen, die niet onder controle is met standaardbehandeling.

Ook deze studie onder 60 patiënten uit 2021, gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery, vond dat dupilumab het reukvermogen verbeterde bij 63% van de mensen met anosmie die was veroorzaakt door een allergische ontsteking van de neus.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift The Laryngoscope, vond dat dupilumab het reukvermogen verbeterde bij 50% van de mensen met anosmie die was veroorzaakt door een allergische ontsteking van de neus.

In de studies werd het reukvermogen van de patiënten getest met de UPSIT reuktest.

Conclusie gebruik Dupilumab

Deze studies suggereren dat Dupilumab een mogelijk effectief middel is voor patiënten met chronische rhinosinusitis met neuspoliepen. Het middel is goedgekeurd in Nederland als aanvullende behandeling van CRSwNP die onvoldoende onder controle is ondanks systemische corticosteroïden en/of chirurgie.

Ook zijn er meer en grotere onderzoeken nodig om de langetermijneffecten, kosten en veiligheid te onderzoeken.

Benieuwd of het middel ook voor u effectief kan zijn? Dan adviseren wij om contact op te nemen met uw (KNO) arts voor verder advies.