Praktische reuktraining tips

Beginnen met reuktraining? Op deze pagina vindt u praktische reuktraining tips die u helpen bij het bereiken van het gewenste resultaat. Heeft u aanvullende tips? Laat het ons dan gerust weten zodat we dit ook kunnen toevoegen aan deze pagina.

Reuktraining tips

  • Het startpunt: Het is handig om te noteren hoe uw geur op dit moment is. U kunt uw reukniveau en ervaringen vandaag en na een paar maanden geurtraining vergelijken. Het zal u helpen uw voortgang te zien. Doe dit bijvoorbeeld door deze vragenlijst te gebruiken.
  • Houd een logboek bij: Het is raadzaam en interessant om een logboek bij te houden van de geurtraining. Maak notities van wat u waarneemt zodat u eventuele progressie kunt waarnemen. Dit hoeft niet dagelijks maar 1 keer per week of 2 weken is meer dan voldoende. Belangrijk is dat u geduld heeft en de training consistent uitvoert. De zenuwen die het olfactorische systeem herstellen helaas maar langzaam waardoor geduld en volhouden belangrijk zijn.
  • Ga ergens rustig zitten waar u niet gestoord wordt.
  • Open een geurstift of een potje met etherische olie en houd deze dicht onder uw neus, zo’n 1-2 cm. Per geur moet u ongeveer 15 seconden ruiken, probeer om korte en intensieve snuifjes te nemen van de geur. Probeer niet om 15 seconden lang in 1 keer door te ruiken maar neem korte snuifjes.
  • Visualiseer en concentreer. Concentreer u gedurende de reuktraining echt op wat u doet. Als u bijvoorbeeld citroen ruikt, concentreer uw gedachten dan op citroen. Probeer opdringerige gedachten buiten te sluiten. Wees zo oplettend als u kunt en probeer te herinneren wat uw ervaring met citroen was.
  • Haal een paar keer adem en ga verder met de volgende geur. Werk om beurten alle vier de geuren door.
  • Consequent en geduld: U moet de geuren twee keer per dag ruiken, bij voorkeur in de ochtend en de avond. Zet de reuktraining set ergens neer waar u er makkelijk gebruik van maakt. Bijvoorbeeld naast uw bed of in de keuken.
  • Volhouden: uit onderzoek is gebleken dat reuktraining tenminste voor 4 maanden consequent uitgevoerd moet worden het liefst zelfs voor 6 maanden voor een optimale werking. Het gaat dus tijd kosten, het is niet een snelle oplossing maar vergt geduld en discipline.
  • Zelfs als u vandaag niets ruikt, begin dan met trainen en probeer het eens. Een beschadigde reukzenuw heeft een goede kans om zichzelf te herstellen, en geurtraining is de manier om dat sneller te laten gebeuren.

Reukverlies en reuktraining

Veel mensen hebben het gevoel dat ze ‘niet klaar’ zijn om met een geurtraining te beginnen na hun letsel of virusinfectie. Het is heel belangrijk om te begrijpen dat hoe eerder u begint, hoe groter het voordeel voor u op de lange termijn is. Het kan zo moeilijk zijn om uw reukvermogen te verliezen en het is gemakkelijk om u ontmoedigd en neerslachtig te voelen. Geurtraining is een positieve stap die u voor uzelf kunt nemen. Het is een manier om de situatie onder controle te krijgen.

Wist u dat er ook ondersteunende apps zijn voor reuktraining? Maak gebruik van een ondersteunende app zoals bijvoorbeeld de app van reuksmaakstoornis.nl.

Ook zijn er op social media diverse groepen te vinden die betrekking hebben op reuk- en smaakverlies. Dit kan bijvoorbeeld via Facebook of door het aansluiten bij de reuksmaakstoornis.nl vereniging. Op deze manier kunt u morele steun en advies vinden van anderen.