Reuk- en smaakverlies zijn veel voorkomende symptomen van een corona-infectie. Nadat u genezen bent van de infectie betekent het niet altijd dat u direct uw geur en smaak terug krijgt. KNO-artsen en wetenschappers zijn druk op zoek naar de oorzaak en het verloop ervan. Inmiddels worden er steeds meer onderzoeken gepubliceerd over dit onderwerp en is er steeds meer bekend over het verband tussen corona en geurverlies. Op deze pagina beantwoorden we 4 veel gestelde vragen.

1. Ik ruik en proef ineens niets meer. Kan ik besmet zijn met corona?

Ja dat kan. Er zijn volgens EenVandaag op dit moment (januari 2021) al bijna 900.000 besmetting in Nederland geteld. Uit internationale studies blijkt dat zo’n 70% procent van de mensen die besmet zijn geven aan klachten te hebben omtrent het verlies van reuk. Het verlies van reuk en/ of smaak kan er dus zeker op wijzen dat u besmet bent met het coronavirus. Het is hierbij wel belangrijk dat uw neus niet verstopt is aangezien dan niet zeker is of u echt last heeft van reukverlies.

2. Herstelt mijn geur weer?

Vaak wel, maar dat is niet altijd het geval. Bij sommige mensen komt het reukvermogen na 2 tot 4 weken na de besmetting weer vanzelf terug. Bij zo’n 50% van alle gevallen zal het reukvermogen zich in deze tijd weer volledig herstellen. Na acht weken is 76% van de besmette mensen volledig hersteld. ‘Slecht’ vier procent heeft na acht weken geen verbetering ervaren.

Smaakverlies is overigens een gevolg van reukverlies. Veel mensen kunnen met de tong nog wel smaken ervaren maar krijgen de geuren niet meer via de neus binnen. Zodoende wordt de smaak niet meer goed gekoppeld aan de geur en dat resulteert in een andere beleving van het eten.

3. Wanneer moet ik naar de dokter door geurverlies?

Reukverlies is een duidelijk gevolg van Corona, het kan in sommige gevallen een tijd duren voordat het reukvermogen volledig terug is. Wanneer de reuk na 4-8 weken nog niet terug is, is het aan te raden om naar de dokter te gaan. Die kan je doorverwijzen naar de KNO-arts voor verder advies en onderzoek.

4. Wat kan ik aan reukverlies doen?

Als eerste tip: wees geduldig. Herstel van het reukvermogen kost tijd. Daarnaast kunt u het proces om uw reukvermogen terug te krijgen proberen te versnellen door reuk oefeningen te doen. Door middel van reuktraining zorgt u ervoor dat het herstel versneld wordt en dat uw neus de geuren weer beter leert herkennen. Voor het uitvoeren van reuktraining zijn er diverse reuktraining setjes leverbaar, lees op deze pagina meer over reuktraining. 

https://www.youtube.com/watch?v=9DN-qB5mkcU&feature=emb_title

Bekijk deze video voor meer informatie omtrent geurtraining!

Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/coronavirus/5-vragen-over-reukverlies-door-corona