Reuktraining

Reuktraining voor het herstellen en verbeteren van uw reukvermogen? Het klinkt misschien vreemd maar reuktraining is zeker zinvol. Of reuktraining ook effectief is in uw geval hangt af van verschillende factoren. Op deze pagina bieden wij meer achtergrondinfo aan over reuktraining en de beschikbare reuktraining setjes die u kunt gebruiken.

Reuktraining uitvoeren

Reuktraining is effectief voor mensen met een verminderd reukvermogen, dit bijvoorbeeld bij het verlies van reukvermogen na corona of een flinke verkoudheid. Reuktraining is geen geneesmiddel maar een manier om het herstel van het reukvermogen te versnellen en te stimuleren. Zie het als een vorm van fysiotherapie voor de neus. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat reuktraining effectief is en het herstel van het reukvermogen kan versnellen.

Via onze webshop kunt u reuktraining setjes bestellen. Elke reuktraining set zal geleverd worden met een handleiding en hebben wij uit voorraad leverbaar. Klik op onderstaande producten voor meer informatie:

  • Burghart Sniffin' Sticks (ODOFIN)

    Duft Quartett – Geurtraining met geurpennen

    45,0085,00 excl. BTW

    Deze set bestaat uit 4 geurstiften en kunnen gebruikt worden voor het trainen van uw reukvermogen. U kunt kiezen uit de volgende uitvoeringen:

    • Set 1: roos, eucalyptus, citroen (limoen) en kruidnagel
    • Set 2: mint, tijm, jasmijn en mandarijn
    • Of een combinatie van beide sets

    Deze setjes hebben wij uit voorraad leverbaar, verzending binnen 24 uur (op werkdagen)

  • KNO Producten

    Reuktraining met neuspluggen

    99,00 excl. BTW

    Reuktraining met neuspluggen. Deze NOSA reuktraining set bevat 10 verschillende geuren die verpakt zijn in 10 doosjes. In elk doosje zitten 16 neuspluggen met de geuren; Citroen, Aardbei, Sinaasappel, Vanille, Meloen, Rozemarijn, Lavendel, Menthol, Kers en Cola.

    • 10 verschillende geuren
    • 16 neuspluggen per geur
    • Voldoende voor 8 weken reuktraining
  • Geurtesten

    Reuktraining Set – Etherische Oliën

    20,0038,50 excl. BTW

    Deze reuktraining set bestaat uit 4 verschillende etherische oliën van Dos Medical. De setjes zijn los of in combinatie te bestellen.

    Uit voorraad leverbaar, verzending binnen 24 uur met DPD.

De reuktraining setjes met etherische oliën en reukpennen bestaan uit 4 verschillende geuren en zijn leverbaar in verschillende combinaties. Het effect van alle setjes is hetzelfde, het grootste verschil is de houdbaarheid van de setjes. De geurpennen hebben een langere houdbaarheid dan de setjes met etherische oliën. Met de setjes kunt u reuktraining uitvoeren conform de methode die is voorgeschreven door vele (KNO) artsen wereldwijd.

Naast de training setjes met 4 geuren bieden wij ook een set aan met 10 verschillende geuren. Deze set werkt met NOSA neuspluggen, dit zijn kleine en flexibele neuspluggen die u simpel in uw neusgaten kunt plaatsen. De NOSA neuspluggen zijn zo ontworpen dat ze de ademhaling niet belemmeren waardoor u op een laagdrempelige manier uw reukvermogen kunt trainen. De reuktraining set met neuspluggen zal geleverd worden inclusief een (Engelstalige) app die u ondersteund bij het uitvoeren van de training.

Wat is reuktraining?

reuktraining set

Reuktraining is een bewezen methode om het reukvermogen van mensen te verbeteren. Door u zelf regelmatig bloot te stellen aan verschillende geuren en door het concentreren op het identificeren ervan, kan het vermogen om verschillende geuren te herkennen verbeteren.

Reuktraining is vooral effectief voor mensen met een verminderd reukvermogen maar het trainen van het reukvermogen kan ook interessant zijn voor mensen die wel kunnen ruiken maar hun reukvermogen nog beter willen trainen.

De basis van reuktraining is 2 keer per dag ruiken aan tenminste 4 verschillende geuren. Ons advies is om dit in de ochtend en in de avond te doen. Als u begint met reuktraining is de kans groot dat u in het begin geen geur zult waarnemen. Het is echter belangrijk om u te concentreren op het kleine beetje geur dat u eventueel wel ruikt en probeer ook vooral te visualiseren hoe de geur moet ruiken zodat de connectie tussen uw reukorgaan en hersenen weer hersteld wordt.

Neem tussen de verschillende geuren een kleine pauze zodat uw reukorgaan ook echt het verschil tussen de geuren kan waarnemen. Het is uiteraard toegestaan om vaker en met andere geuren te trainen, hoe meer uw reukorgaan gestimuleerd wordt des te beter! Voor een optimaal effect moet u de training volhouden voor meerdere maanden, uit onderzoeken is gebleken dat ca. 6 maanden training het beste effect geeft.

Welke geuren voor reuktraining?

De 4 geuren die gebruikt worden voor reuktraining zijn als volgt:

  1. roos
  2. citroen
  3. kruidnagel
  4. eucalyptus

De bovenstaande 4 geuren zijn de oorspronkelijke geuren zoals ze in de eerste wetenschappelijke studie naar reuktraining zijn gekozen. Deze studie was onder leiding van Dr. Hummel (Technische Universität Dresden), degene die als eerste bezig is gegaan met het concept reuktraining. Deze geuren zijn niet zonder reden gekozen. Net zoals smaken geclassificeerd zijn in zoet, bitter, zuur en zout is er ook getracht om geuren te classificeren. In de loop van de tijd zijn er meerdere reuktraining setjes op de markt gekomen met aanvullende geuren maar ook setjes met meerdere geuren, op deze manier kunt u de training afwisselen en uitbreiden.

Wij hebben de volgende reuktraining setjes leverbaar:

Setjes met geurpennen:

Setjes met etherische oliën:

Set met neuspluggen:

Veel van de onderzoeken naar geurtraining hebben dezelfde vier geuren gebruikt: citroen, roos, kruidnagel en eucalyptus. Er is echter geen bewijs om te zeggen dat dit de enige ‘juiste’ geuren zijn om te gebruiken u kunt dan ook gerust andere geuren toevoegen. Het is in ieder geval een goed idee om geuren te kiezen die u herkent en waar u herinnering aan heeft. Probeer zoveel mogelijk uw reukvermogen te stimuleren, denk bijvoorbeeld aan een wandeling door het park waarbij u kunt ruiken aan bloemen of het ruiken aan een sinaasappel tijdens het eten. Dit alles zal u helpen bij het stimuleren van het reukvermogen en het herstel.

Voor wie is de training geschikt?

Het verliezen of ontbreken van het geurvermogen kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen worden geboren zonder reukvermogen (aangeboren anosmie) en andere mensen verliezen hun reukvermogen na bijvoorbeeld een infectie van de bovenste luchtwegen, na traumatische hersenschade of een langdurige verkoudheid.

In diverse klinische studies is het effect van reuk training onderzocht en hieruit blijkt dat het vooral effect heeft bij mensen die te maken hebben met een reukstoornis als gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen zoals het geval is bij een coronabesmetting, verkoudheid of griep. Bij een verminderd reukvermogen spreken van anosmie (volledig reukverlies) of hyposmie (verminderd reukvermogen).

Daarnaast wijst onderzoek er ook op dat geurtraining een positief effect heeft op het herstellen van het reukvermogen bij traumatisch hersenletsel. Hierbij hangt het effect af van hoe ernstig het oorspronkelijke letsel was. In alle gevallen is het aan te raden om de reuktraining zo snel mogelijk te starten na het verlies van het reukvermogen. Zelfs bij gevallen van anosmie en bij post-virale patiënten die geen enkel reukvermogen hebben kan het zinvol zijn om de reuktraining uit te voeren ter stimulatie.

Reuktraining na corona

Het verliezen van reuk en smaak zijn bekende symptomen van corona. In de meeste gevallen is het aan te raden om met reuktraining na corona te beginnen indien uw reuk na 4 weken nog niet terug is. Dit is sinds begin 2022 ook opgenomen in de COVID-19 medische richtlijn. Artsen adviseren de training bij patiënten die langer dan 4 weken na COVID-19 aanhoudende reuk- of smaakklachten hebben.

KNO reuktraining

Reuktraining is sinds begin 2022 opgenomen in de COVID-19 medische richtlijn. Dit betekent dat huisartsen en/ of KNO artsen reuktraining kunnen adviseren bij patiënten die langer dan 4 weken na COVID-19 aanhoudende reuk- of smaakklachten hebben.

Er zijn veel vragen naar aanleiding van reuk- en smaakverlies na een coronabesmetting. De patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl is een vereniging voor mensen met een reuk- en/ of smaakproblemen. Deze vereniging heeft onlangs een Webinar gepubliceerd waarin veel gestelde vragen worden beantwoord door KNO arts Dr. Wilbert Boek (Ziekenhuis Gelderse Vallei).

Onderwerpen die in dit filmpje voorbij komen zijn onder andere:

  • Welke invloed heeft corona op reuk- en smaakverlies?
  • Hoe is het mogelijk dat ik geuren anders ruik?
  • Hoe lang moet ik reuktraining volhouden?
  • Zijn er andere middelen die helpen bij het herstel van het reukvermogen?
  • Waar kan ik mijn ervaringen delen met lotgenoten?

 

Praktische tips

  • Het is belangrijk om de verschillende geuren 2 keer per dag te ruiken. Bij voorkeur in de ochtend en avond.
  • Ontspan en haal adem op een natuurlijke manier.
  • Ruik niet overdreven hard of te lang. 10-20 seconden per geur is voldoende.
  • Probeer naast de 4 geuren ook andere dingen te ruiken. Bijvoorbeeld kruiden, bloemen in de tuin of parfums. Alles wat veilig is om te ruiken helpt bij de stimulering van het reukvermogen.
  • Leg het training setje op een handige plek zodat u het niet vergeet en u uw reukvermogen dagelijks kunt trainen.
  • Blijft de training volhouden, stop niet. Bij sommige mensen is het eerste effect al na enkele weken merkbaar maar in andere gevallen kan dit maanden duren.
  • Het is raadzaam en interessant om een logboek bij te houden van de geurtraining. Maak notities van wat u waarneemt zodat u eventuele progressie kunt waarnemen. Dit hoeft niet dagelijks maar 1 keer per week of 2 weken is meer dan voldoende. Belangrijk is dat u geduld heeft en de training consistent uitvoert. De zenuwen die het olfactorische systeem herstellen helaas maar langzaam waardoor geduld en volhouden belangrijk zijn.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt het?

Reuktraining stimuleert het olfactorische gedeelte in de hersenen. Uit klinische studies is gebleken dat mensen die de geurtraining hebben uitgevoerd een verbeterd reukvermogen hebben in vergelijking met mensen die geen reuktraining hebben uitgevoerd. De hersenen zijn in staat om zich na een beschadiging aan te passen of te herstellen. Dit kan vanzelf gebeuren, maar dit kan ook gestimuleerd worden door training.

De deelnemers van het onderzoek moesten een identificatie en een discriminatie reuktest uitvoeren. Hieruit kwamen met de mensen die hun reukvermogen hadden getraind sterker uit de test. In dit onderzoek heeft men een gedeelte van de deelnemers de geurtraining uitgevoerd met sterke geuren en daarnaast een gedeelte van de deelnemers de training met minder sterke geuren. Hieruit bleek dat de groep met de sterke geuren betere resultaten hadden bij de geurtesten. Hieruit blijkt dat de concentratie (sterkte) van de geuren erg belangrijk zijn.

Met behulp van een gestandaardiseerde reuktraining set bent u zeker van een juiste concentratie geur. Daarbij zijn de reuktraining setjes ook voorzien van een houdbaarheidsdatum zodat u zeker weet dat de stiften nog betrouwbaar en bruikbaar zijn.

Wetenschappelijke onderzoeken

Wat is de oorsprong?

In 2009 heeft Professor Thomas Hummel van de Universiteit van Dresden een onderzoek gestart waarbij werd gekeken of het dagelijks, intensief ruiken aan verschillende geuren een positief effect heeft op het reukvermogen. Het onderzoek duurde 12 weken en werd uitgevoerd onder een groep mensen met anosmie. Deze mensen hadden allemaal hun reukvermogen verloren door hoofdletsel, ernstige infectie van de bovenste luchtwegen, of andere niet verklaarbare redenen. De ene groep moest dagelijks ruiken aan vier verschillende geuren (roos, eucalyptus, citroen en kruidnagel) in de ochtend en avond over een periode van 12 weken. De andere groep nam geen deel aan de geurtraining. Beide groepen werden aan het begin en het einde van het onderzoek getest op geur met behulp van de Sniffin’ Sticks geurpennen.

Hieruit bleek dat een groot percentage van de groep mensen die de reuktraining hadden gevolgd een betere score hadden op de geurtesten aan het einde van het onderzoek in vergelijking met de groep die geen reuktraining hadden gevolgd.

Dr. Hummel en de gekozen geuren

De geuren zijn gekozen door Dr. Hummel, deze geuren zijn niet zonder reden gekozen. Net zoals smaken geclassificeerd zijn in zoet, bitter, zuur en zout is er ook getracht om geuren te classificeren.

In 1916 heeft Hans Henning geprobeerd om de geuren in 6 categorieën op te delen. Hieruit kwamen de volgende geursoorten (geur prisma): bloemen (zoals lavendel of rozenblaadjes), etherisch (zoals ether of reinigingsvloeistof), harsachtig (zoals hars of terpentijn), kruidig (zoals kaneel of nootmuskaat), bedorven (zoals uitwerpselen of rotte eieren) en verbrand (zoals teerolie), waarbij de eerste vier nauw verwant zijn en worden afgebeeld als de hoekpunten van een vlak van een prisma (zie afbeelding). Dit wordt ook wel de geurprisma genoemd.

Het eerste reuktraining setje

De reuktraining set met de geurstiften zijn in samenwerking met Dr. Hummel ontwikkeld door de firma Burghart en via onze webshop te verkrijgen. Dit is de oorspronkelijke (en eerste) reuktraining set die op de markt verscheen. De set is verkrijgbaar met de 4 eerder genoemde geuren en later uitgebreid met een 2e set met 4 andere geuren (namelijk:  Munt, Jasmijn, Tijm en Mandarijn).

Naar voorbeeld van deze oorspronkelijk reuktraining set zijn de reuktraining setjes met 4 etherische oliën op de markt verschenen.

Hoe krijg ik mijn reuk en smaak weer terug?

Afhankelijk van hoe u uw reuk- en smaak kwijt bent geraakt adviseren wij reuktraining voor het stimuleren van het herstel. Reuktraining bestaat uit 2 keer per dag intensief aan 4 verschillende geuren ruiken. Dit moet u volhouden voor een langere periode, bij voorkeur 6 maanden. Dit kunt u uitvoeren met behulp van onze reuktraining setjes. Lees meer over reuktraining bovenaan deze pagina.

Hoe lang blijft mijn reuk weg?

Dit verschilt per geval. Bij sommige mensen komt het reukvermogen na 2 tot 4 weken alweer terug maar bij sommige mensen kan dit ook veel langer duren. Bij zo’n 50% van alle gevallen zal het reukvermogen zich in deze tijd weer volledig herstellen. Na acht weken is 76% van de besmette mensen volledig hersteld. ‘Slecht’ 4% heeft na acht weken geen verbetering ervaren.

Op het moment lopen er wereldwijd vele onderzoeken op het gebied van geurverlies waarbij onderzoekers dagelijks bezig zijn met de vraag wat er nu precies gebeurt zodra een patiënt besmet raakt met een (corona) virus.

Smaakverlies is overigens vaak gevolg van reukverlies. Veel mensen kunnen met de tong nog wel smaken ervaren maar krijgen de geuren niet meer via de neus binnen. Zodoende wordt de smaak niet meer goed gekoppeld aan de geur en dat resulteert in een andere beleving van het proeven van het eten.

Kan ik mijn smaak ook trainen?

Er zijn helaas geen setjes beschikbaar voor het trainen van het smaakvermogen. Verandering van het smaakvermogen komt vaak voor in combinatie met reukverlies. Proeft u de basissmaken zout, zoet, uur, bitter en umami op uw tong nog? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk te maken met reukverlies en niet met smaakverlies. Smaakverlies wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het virus in het speeksel zit, en hiermee de smaakoverdracht aantast.

Voor het testen van smaakvermogen leveren wij wel smaaktesten. Wilt u meer lezen over het smaakvermogen dan kunt u hier verder lezen.

Welke reukstoornissen zijn er?

Wij hebben een aparte pagina geschreven waarop de verschillende reukstoornissen worden beschreven. Klik hier om verder te lezen.

Kan ik mijn geur ook testen?

Ja, dat is mogelijk met onze reuktesten. Reuktesten zijn gevalideerde testen die vooral gebruikt worden door (KNO) artsen en onderzoekers en worden wereldwijd gebruikt.

Hoe krijg ik professioneel advies?

Heeft u een reukstoornis maar weet u niet zeker wat er aan de hand is? Neem dan contact op met uw huisarts voor verder advies. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het verlies van reukvermogen en kunnen een grote impact hebben op uw gezondheid.

Er zijn diverse stichtingen waar u kunt informeren naar meer informatie zoals de anosmievereniging (www.reuksmaakstoornis.nl) en het reuk- en smaak centrum (www.reukensmaakcentrum.nl). En neem ook eens een kijkje op de Facebook pagina van Reuksmaakstoornis.