Wat is reuktraining?

Uw reukvermogen verbeteren door reuktraining (of geurtraining)? Het klinkt misschien vreemd maar het is zeker zinvol. Het trainen van spieren door naar de sportschool te gaan of het dagelijks beoefen van een muziekinstrument zorgt ervoor dat u (hopelijk) progressie maakt in datgene wat u beoefent. Zo moet u het trainen van het reukvermogen ook zien. Het is als het ware fysiotherapie voor de neus. Dat het trainen uw reukvermogen ook daadwerkelijk nut heeft blijkt uit diverse studies en onderzoeken. Het is echter niet zinvol bij elke aandoening van het reukvermogen.

Klik hier voor onze informatiepagina met alle informatie over geurtraining!

Onderzoek naar geurtraining

In 2009 heeft Professor Thomas Hummel van de Universiteit van Dresden een onderzoek gestart waarbij werd gekeken of het dagelijks, intensief ruiken aan verschillende geuren een positief effect heeft op het reukvermogen. Het onderzoek duurde 12 weken en werd uitgevoerd onder een groep mensen met anosmie. Deze mensen hadden allemaal hun reukvermogen verloren door hoofdletsel, ernstige infectie van de bovenste luchtwegen, of andere niet verklaarbare redenen. De ene groep moest dagelijks ruiken aan vier verschillende geuren (roos, eucalyptus, citroen en kruidnagel) in de ochtend en avond over een periode van 12 weken. De andere groep nam geen deel aan de geurtraining. Beide groepen werden aan het begin en het einde van het onderzoek getest op geur met behulp van de Sniffin’ Sticks geurpennen. Hieruit bleek dat een groot percentage van de groep mensen die de reuktraining hadden gevolgd een betere score hadden op de geurtesten aan het einde van het onderzoek in vergelijking met de groep die geen geurtraining hadden gevolgd.

Naast het onderzoek van Dr. Hummel zijn er ook nog diverse andere onderzoeken geweest naar het effect van reuktraining waaruit blijkt dat het 2 maal daags ruiken van geuren een positief effect heeft op de ontwikkeling van het geurvermogen. Het effect is met name merkbaar bij het dagelijks trainen van het reukvermogen gedurende 6-7 maanden. Het effect van de reuktraining is echter sterk afhankelijk per aandoening. Het is dus zeker geen geneesmiddel maar een manier om het herstel te versnellen en te stimuleren.

Reuktraining met de Hummel methode

De meest gebruikte geurtraining is gebaseerd op het onderzoek van Professor Thomas Hummel van de Universiteit van Dresden. Deze training bestaat uit 2 maal per dag intensief ruiken aan 4 verschillende geuren: roos, eucalyptus, citroen (limoen) en kruidnagel. Dit is de oorspronkelijke geurtraining zoals die veel voorgeschreven is door (KNO) artsen wereldwijd. Deze training kunt uitvoeren met behulp van 4 geurstiften of 4 verschillende etherische oliën.

De stiften zijn in samenwerking met Dr. Hummel ontwikkeld door de firma Burghart en via onze webshop te verkrijgen. Het voordeel van deze stiften is dat ze lang houdbaar zijn (ca. 1-1,5 jaar) en makkelijk in gebruik zijn. Het zijn als het ware 4 viltstiften die niet voorzien zijn van inkt maar van natuurlijke geurstoffen. Iedere stift is voorzien van een houdbaarheidsdatum zodat u zeker van bent dat de stiften nog de juiste geursterkte hebben en betrouwbaar zijn voor de training. Als alternatief voor de geurstiften kunt u ook gebruik maken van 4 verschillende etherische oliën, een voordelig alternatief voor de geurstiften maar minder lang houdbaar.

De geuren die zijn gekozen door Dr. Hummel zijn roos, eucalyptus, citroen (limoen) en kruidnagel. Zoals de smaken zijn geclassificeerd in zoet, bitter, zuur en zout is er ook getracht om geuren te classificeren. In 1916 heeft Hans Henning geprobeerd om de geuren in 6 categorieën op te delen. Hieruit kwamen de volgende geursoorten (geur prisma): bloemen (zoals lavendel of rozenblaadjes), etherisch (zoals ether of reinigingsvloeistof), harsachtig (zoals hars of terpentijn), kruidig (zoals kaneel of nootmuskaat), bedorven (zoals uitwerpselen of rotte eieren) en verbrand (zoals teerolie), waarbij de eerste vier nauw verwant zijn en worden afgebeeld als de hoekpunten van een vlak van een prisma (zie afbeelding). Dit wordt ook wel de geurprisma genoemd.

De door Dr. Hummel gekozen geuren zijn op deze geursoorten gebaseerd:

  • Bloemen: roos
  • Fruitig: citroen
  • Kruidig: kruidnagel
  • Harsachtig: eucalyptus