Veilig en hygiënisch geurtesten afnemen i.v.m. coronavirus

De Duitse Vereniging voor Otolaryngologie heeft onlangs een aanbeveling gedaan voor het veilig en hygiënische gebruik van geurtesten. We krijgen veel vragen over hoe de Sniffin ’Sticks veilig kunnen worden gebruikt in relatie tot het coronavirus.

De volledige publicatie is te downloaden via deze link. Helaas is deze publicatie alleen in het Duits beschikbaar, maar we hebben het deel (1.f) over geurtesten in het Nederlands vertaald:

Corona veilig geurtesten uitvoeren

Bij geurtesten moet ervoor worden gezorgd dat de afstandsregels tot de patiënt zowel door de onderzoeker als door de testpersoon / patiënt in acht worden genomen. Aanbeveling is om een eenmalig te gebruiken geurtest te gebruiken. Dit zijn de zogeheten scratch-and-sniff geurtesten zoals de UPSIT geurtest / smell identification test, B-SIT / brief smell identification test of de pocket smell test. Allen van de fabrikant Sensonics. 

Met betrekking tot de herbruikbare geurtesten zoals de Burghart Sniffin´ Sticks; Houd er rekening mee dat als de Sniffin ’Sticks direct onder de neus van de patiënt worden gepresenteerd, een besmetting tijdens het uitademen niet kan worden uitgesloten. Als alternatief kunt u de volgende methode gebruiken om de geurstiften toch veilig te gebruiken.

Corona-veilige methode voor Sniffin’ Sticks

U kunt de volgende methode gebruiken voor de Sniffin’ Sticks identificatie-, screening- en discriminatietesten. Dit is in combinatie met deze papieren cellulose strips.

In de testruimte op voldoende afstand van de patiënt kunt u de geurstift openen. U neemt een papieren strip en tekent met de geurstift een streep van ca. 2 cm op het papier. Vervolgens wordt de stift weer gesloten. De persoon die test afneemt overhandigd het papier met daarop de geurstreep aan de testpersoon en de testpersoon ruikt aan het papier en geeft antwoord. Het vel papier kan vervolgens weg worden gegooid en de procedure kan herhaald worden voor de volgende stift.

Aangezien de screening-, identificatie- en discriminatietesten een zuivere en boven de drempelwaarde geurconcentratie bevat kan een verwaarloosbare afwijking van de resultaten van de gebruikelijke test worden verwacht. Bij deze procedure moet er echter rekening mee worden gehouden dat dit gepaard gaat met sneller verbruik van de sticks en het vermindert de houdbaarheid / duurzaamheid van de stiften. Over het algemeen kunt u er rekening mee houden dat de Sniffin’ Sticks gebruikt kunnen worden voor minimaal 1.000 papieren teststrips.

Als u de Sniffin’ Sticks stiften wilt desinfecteren, gebruik dan een reukloos desinfectiemiddel, bijvoorbeeld Dettol Antibacterial Desinfectant. Maar de meeste merken bevatten een geurloos desinfectiemiddel.

Drempelwaardetest (threshold test)

Helaas is het niet mogelijk om de papieren strips methode te gebruiken met de drempelwaardetest aangezien de concentraties van de drempelwaarde test laag zijn en de verschillen tussen de stiften erg nauwkeurig zijn voor een betrouwbare test. Op dit moment hebben we geen corona-veilige oplossing voor de Sniffin ’Sticks threshold tests.