Instructie en veel gestelde vragen Tedlar bags

Tedlar bag with pp fitting

Wilt u een Tedlar bag (of een ander type gaszak zoals Kynar, Multi Foil of Teflon) gebruiken voor het nemen van luchtmonsters? Er zijn diverse meetmethodes, op deze pagina leggen we de meest eenvoudige methode uit met behulp van een Tedlar gaszak en een luchtbemonsteringspompje.

Daarnaast hebben we onderaan deze pagina de meest gestelde vragen voor u verzameld. Heeft u nog aanvullende vragen? Laat het ons dan gerust weten via het contactformulier of stuur ons mail via info@medi-sense.nl. Weet u genoeg en wilt u de Tedlar bags direct bestellen? Dan kan dat simpel via onze webshop (ook op rekening!).

 

Instructie Tedlar bags

 1. Bepaal hoeveel liter de Tedlar bag moet zijn en pak deze zak erbij.
 2. Zorg ervoor dat de zak op geen enkele manier besmet mag worden.
 3. Houd een luchtbemonsteringspomp of handpomp beschikbaar met de benodigde accessoires zoals bijvoorbeeld geschikte tubing (met interne diameter van 3/16″).
 4. Sluit de slang aan op de valve van de fitting. Draai de fitting vervolgens tegen de klok in om te openen. Zorg ervoor dat u de zak met zorg behandeld, bij het open (en dicht) draaien dient u de fitting aan onderkant vast te houden tijdens het draaien en dus niet bij de zak. Dit om te voorkomen dat er teveel kracht op de zak komt waardoor de fitting los raakt van de zak en er lekkage kan optreden.
 5. Begin met het vullen van de Tedlar bag tot 90% van de totale capaciteit. Vul de zak nooit meer dan 90% om lekkage en knappen van de zak te voorkomen. De maximaal toegestane druk voor de zakken (en fitting) is 2 PSI.
 6. Zodra de zak tot zijn limiet is gevuld, sluit u de fitting door deze met de klok mee te draaien. Als de fitting dicht zit verwijdert u voorzichtig de slang van de fitting.
 7. Het luchtmonster in de zak is nu klaar voor analyse. Hoe lang het gas stabiel blijft in de zak verschilt sterk per gas. Ons advies is altijd om het sample zo snel mogelijk te analyseren, bij voorkeur binnen de eerste 48 uur. Voor meer info over de stabiliteit van de gassen in de gaszakken verwijzen wij u naar deze pagina.
 8. U kunt een spuit gebruiken en deze door het septum heen prikken voor het afnemen van een monster. U kunt deze septum vinden via het gaatje aan de bovenkant van de fitting. U kunt het monster nu gebruiken voor bemonstering in gaschromatografie of andere apparaten.
 9. Wilt u de zak hergebruiken? Ons advies is om de zakken eenmalig te gebruiken voor betrouwbare resultaten. U mag de zak bijvoorbeeld niet opnieuw gebruiken na het nemen van monsters van verbindingen die zijn aangetroffen in ppbv-concentraties (parts per billion), reactieve verbindingen of verbindingen waarvan bekend is dat ze aan het oppervlak van de zak hechten. Wilt u de zakken toch hergebruiken dan moeten de zakken na gebruik grondig worden gereinigd en gespoeld met gezuiverde lucht of stikstof voordat ze opnieuw worden gebruikt.

 Veel gestelde vragen (FAQ) Tedlar bags

Hoeveel mag ik de zak vullen?

Nooit meer dan 90% van de capaciteit van de zak. Dit om te voorkomen dat er lekkage optreedt of de zak knapt.

Wat is de maximaal toegestane druk voor de zakken?

De maximale druk is 2 PSI, dit heeft vooral te maken met de fitting die op de zakken zit. Bij een hogere druk is er kans op lekkage. Elke Tedlar bag wordt in onze productie getest op lekkage. De druk in een volledig opgeblazen zak is ongeveer 2 PSI, we laten ze een nacht liggen ​​en controleren de volgende dag of er lekkage is. Om de luchtdruk in de zak te testen wordt er een manometer op de fitting aangesloten.

Met welke ventielen zijn de Tedlar bags leverbaar?

We kunnen de Tedlar bags leveren met diverse fittingen zoals polypropyleen, PTFE en roestvrijstaal. Al onze Tedlar gaszakken zijn voorzien van een gepatenteerde 2-in-1 fitting die de valve en de septum in één combineert. De fitting kunt u simpel open dicht draaien. Op de fitting kunt u een slang (tubing) aansluiten van 3/16″ (interne diameter van de slang). Na het bemonsteren kunt u met een naald door het septum heen prikken om een sample uit de zak te halen.

Welke fitting voor u het meest geschikt is hangt af van de temperatuur waarbij u de zakken wilt gebruiken. De polypropyleen fitting is geschikt voor temperaturen tot 93,3 graden Celsius. De PTFE en RVS fitting zijn geschikt voor temperaturen tot 107,2 graden Celsius. Is er een kans dat de fitting wordt blootgesteld aan corrosieve materialen? Ook dan adviseren wij het gebruik van een PTFE of RVS fitting aangezien die een hoge corrosieweerstand bieden.

Ook kunnen we afwijkende fittingen installeren op verzoek zoals bijvoorbeeld een Swagelok fitting of andere klant specifieke ventielen. Neem gerust contact met ons op voor meer info.

Welke inhoud hebben de Tedlar bags en hoe groot zijn de zakken?

Zie hieronder een overzicht van de inhoud en afmetingen:

 • 0,5 liter, 12,7 x 22,86 cm (per 10 stuks)
 • 0,7 liter (per 10 stuks)
 • 1 liter, 22,86 x 17,78 cm (per 10 stuks)
 • 3 liter, 22,86 x 33,02 cm (per 10 stuks)
 • 5 liter, 40,64 x 25,40 cm (per 10 stuks)
 • 10 liter, 40 x 41,91 cm (per 10 stuks)
 • 25 liter, 50,8 x 60,96 cm (per 5 stuks)
 • 50 liter, 50,8 x 76,20 cm (per 5 stuks)
 • 100 liter, 50,8 x 121,92 cm (per 5 stuks)
 • 200 liter, 121 x 67 cm (per 1 stuk)
 • 500 liter, 121,92 x 168,64 cm (per 1 stuk)
 • 1.000 liter, 121,92 x 274,32 cm (per 1 stuk)

Bij welke temperatuur kunnen de Tedlar bags gebruikt worden?

De Tedlar bags zijn goed te gebruiken bij hoge temperaturen, afhankelijk van de fitting is de maximum temperatuur 93,3 graden Celsius (bij polypropyleen fitting) tot 107,2 graden Celsius (bij RVS en PTFE fitting). De minimumtemperatuur is -72 graden Celsius.

Voor welke gassen zijn de Tedlar bags geschikt?

De Tedlar gaszakken worden gebruikt voor het bemonsteren van zeer veel verschillende gassen. Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de verschillende gassen en welke gaszakken het meest geschikt zijn. De Tedlar zakken zijn een eenvoudige, kosteneffectieve en gemakkelijke manier voor het bemonsteren van vluchtige organische stoffen (VOC), inerte gassen, organische oplosmiddelgassen en permanente gassen. Ze zijn daarmee geschikt voor het bemonsteren van omgevingslucht, binnenlucht en stationaire bronemissies.

Hoe vul je een Tedlar bag?

Zie de instructie bovenaan deze pagina 🙂

Wat is de dikte van Tedlar film?

De Tedlar bag zakken zijn gemaakt van 2 mil (0.0508 millimeter) Tedlar® film van de firma DuPont®. Dit materiaal is sterk, duurzaam en chemisch inert voor een breed scala aan gassen.

Van welk materiaal is Tedlar gemaakt?

Tedlar is gemaakt van Polyvinyl Fluoride (PVF) film.

Zijn Tedlar bags ook geschikt voor het bemonsteren van ademlucht?

Ja zeker, wij hebben speciale zakken in ons assortiment voor het afnemen van ademluchtmonsters.

Welke type slang/ tubing kan ik aansluiten op de fitting?

Wij adviseren het gebruik van PTFE tubing met een interne diameter van 3/16″ (4,8 mm). Deze tubing kunt u aansluiten op zowel de polypropyleen, PTFE als RVS fitting. Eventueel kunnen wij de tubing ook meeleveren indien dat gewenst is.

Hoe lang zijn gassen houdbaar in de Tedlar zakken?

Dit verschilt per gas en hier kunnen wij geen eenduidig antwoord op geven. Ons advies is altijd om het sample zo snel mogelijk te analyseren, bij voorkeur binnen de eerste 48 uur. Voor meer info over de stabiliteit van de gassen in de gaszakken verwijzen wij u naar deze pagina.

Zijn de Tedlar bags geschikt voor licht sensitieve monsters?

Nee, in dat geval adviseren wij het gebruik van multi foil bags die voorzien van aluminium folies die de samples beschermen tegen licht.

Kan ik Tedlar bags vaker dan 1 keer gebruiken?

Ons advies is om de zakken eenmalig te gebruiken voor betrouwbare resultaten. U mag de zak bijvoorbeeld niet opnieuw gebruiken na het nemen van monsters van verbindingen die zijn aangetroffen in ppbv-concentraties (parts per billion), reactieve verbindingen of verbindingen waarvan bekend is dat ze aan het oppervlak van de zak hechten. Wilt u de zakken toch hergebruiken dan moeten de zakken na gebruik grondig worden gereinigd en gespoeld met gezuiverde lucht of stikstof voordat ze opnieuw worden gebruikt.

Zijn er ook andere gaszakken leverbaar?

Ja zeker, wij leveren naast de Tedlar bags ook andere zakken zoals de multi-foil zakken, Kynar (PVDF) zakken, Teflon (FEP) zakken en Nalophan zakken.

Kan ik zakken op maat bestellen?

Ja, we kunnen ook Tedlar (of andere type) zakken maken naar uw wensen. We krijgen vaak de vraag of de zak aan 1 zijde open kan blijven, dat is zeker mogelijk. Ook kunnen we meerdere (of andere) fittingen op een zak installeren. Daarnaast kunnen wij ook extreem grote zakken leveren die bijvoorbeeld worden toegepast in SHED kamers voor emissie uitstootmetingen. Neem gerust contact met ons op zodat wij kunnen kijken of wij u kunnen helpen bij uw vraagstuk.

Hieronder een foto van een grote zak ten behoeve van een SHED kamer met interne tubing en op maat gemaakte aansluitingen. En ook een afbeelding van een 3 liter Tedlar bag met zowel een PTFE fitting als Swagelok fitting. Dit zijn slechts 2 voorbeelden van de zakken die wij kunnen produceren.

edlar bag ptfe and swagelok fitting tedlar SHED chamber

Wat zijn de verschillen tussen Tedlar, Multi Foil en FEP zakken?

Op deze pagina hebben we een overzicht gemaakt van de verschillen tussen de zakken.

Wat is de levertijd als ik een bestelling plaats?

De meeste gaszakken van 0,5 liter tot en met 25 liter hebben wij uit voorraad leverbaar en zijn snel leverbaar. Als u het zeker wilt weten kunt u ons altijd even bellen op +31627899756 of een mail sturen naar info@medi-sense.nl

Met welke vervoerder worden bestellingen verzonden?

Wij gebruiken DPD voor het verzenden van onze pakketten.

Hoe kan ik bestellen?

U kunt de Tedlar bags eenvoudig bestellen via onze webshop maar u mag uw bestelling ook versturen per email info@medi-sense.nl of ons bellen op +31627899756. Wij zijn u graag van dienst!

Kan ik op rekening bestellen?

Ja, u kunt de Tedlar bags op rekening bestellen. U kunt dit simpel via de webshop doen of door het sturen van uw bestelling naar info@medi-sense.nl. Onze betalingstermijn is 30 dagen na levering.

 • Sample Bags

  Tedlar Bag met fitting en clip-seal

  Vanaf: 137,00 excl. BTW

  Deze Tedlar zakken zijn aan één zijde open (niet geseald). Deze open zijde kunt u zelf afsluiten met behulp van een clip-seal staaf (c-clamp). Op deze manier kunt u objecten (of vloeistoffen) in de monsternamezak plaatsen en de zak vervolgens luchtdicht en lekvrij afsluiten.

  De zak is voorzien van een enkele fitting, u kunt kiezen uit een enkele  polypropyleen, PTFE of roestvrijstalen ventiel.

 • Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  Ademlucht zakken

  Tedlar Bags ademlucht zakken

  190,00203,00 excl. BTW

  De Tedlar zakken voor ademgasbemonstering met een polypropyleen fitting en mondstuk. De zakjes worden geleverd in een pakket van 10 zakjes.

  • 0,6 liter: 15,24 x 15,24 cm
  • 1 liter: 17,78 cm x 17,78 cm
  • 1,2 liter: 15,24 cm x 25,40 cm

   

   

   

 • Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  Sample Bags

  Tedlar Bags met Polypropyleen Fitting

  135,00700,00 excl. BTW

  Deze Tedlar gaszakken worden geleverd met een polypropyleen fitting en zijn leverbaar in verschillende afmetingen. Selecteer hieronder de gewenste uitvoering.

  De Tedlar gaszakken van 0,5 liter tot en met 100 liter hebben wij uit voorraad leverbaar. Dagelijkse verzending met DPD.

   

 • Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  Sample Bags

  Tedlar Bags met PTFE Fitting

  185,00705,00 excl. BTW

  Tedlar bags gaszakken met PTFE fitting. Deze zakken hebben wij doorgaans uit voorraad leverbaar.

  Selecteer hieronder de gewenste maat:

   

 • Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
  Sample Bags

  Tedlar Bags met RVS Fitting

  185,00705,00 excl. BTW

  Deze Tedlar bags worden geleverd met een roestvrijstalen fitting en zijn leverbaar in verschillende afmetingen. Selecteer hieronder de gewenste uitvoering.

  De Tedlar gaszakken van 0,5 liter tot en met 25 liter hebben wij normaliter uit voorraad leverbaar.