Wijn aroma set

witte wijn aroma set

Ben je op zoek naar een wijn aroma set? Wij leveren diverse wijn aroma sets zoals de witte wijn set, rode wijn set en een set met foute aroma’s. Op deze pagina een uitleg over wijn aroma’s en welke producten wij aanbieden op dit gebied.

Wat is een wijn aroma set?

Een wijnaroma set is een verzameling van verschillende geuren of aroma’s die vaak gebruikt wordt om de geurprofielen van verschillende wijnen te oefenen en te herkennen. Het doel van een aroma set is om je zintuig van reuk te ontwikkelen en je te helpen bij het identificeren en benoemen van de verschillende geurcomponenten in wijn.

Sets met flesjes en wijn en toegevoegde aroma’s

Wij leveren de volgende wijn aroma sets waarmee je 10 belangrijke aroma’s in wijn leert identificeren. De sets bestaan uit 11 flesjes (dezelfde) wijn waarbij 1 flesje het referentiemonster is. De andere 10 flesjes bevatten naast de wijn ook een toegevoegd aroma. Elke smaakstof die is toegevoegd aan de flesjes is in een realistische, uitdagende hoeveelheid: hetzelfde niveau dat je het van nature in wijn zou vinden.

Deze rode wijn en witte wijn setjes zijn leverbaar in 2 uitvoeringen, kleine 50 ml flesjes (voor 1 persoon) en de grotere 187 ml flesjes (voor 3 personen). De wijnfouten set voor het leren herkennen van foute aroma’s in wijn is alleen leverbaar in 187 ml flesjes:

Le Nez du Vin wijn aroma set

Naast de bovenstaande aroma sets leveren wij ook de geurdozen van Le Nez du Vin, dit zijn diverse geurdozen (aroma set) die bestaan uit geurpotjes met daarin de verschillende aroma’s. Geurdoos wijn? Hieronder een overzicht van deze sets:

Aroma’s in witte wijn

Aroma’s in witte wijn kunnen variëren, afhankelijk van het druivenras, de wijnbereidingstechnieken en de omgevingsfactoren. Hier zijn enkele veelvoorkomende aroma’s die je kunt tegenkomen in witte wijnen:

 • Fruitige aroma’s: Witte wijnen kunnen een breed scala aan fruitige aroma’s hebben, zoals citrusvruchten (citroen, limoen, grapefruit), steenvruchten (perzik, abrikoos, nectarine), tropisch fruit (ananas, mango, passievrucht) en appels of peren.
 • Bloemige aroma’s: Witte wijnen kunnen ook bloemige aroma’s hebben, zoals kamperfoelie, jasmijn, oranjebloesem, acacia en meidoorn. Deze aroma’s dragen bij aan de frisheid en complexiteit van de wijn.
 • Kruidige aroma’s: Sommige witte wijnen kunnen subtiele kruidige aroma’s hebben, zoals vanille, kaneel, gember, nootmuskaat of witte peper. Deze aroma’s kunnen afkomstig zijn van houten vaten waarin de wijn is gerijpt of van de druiven zelf.
 • Minerale aroma’s: Witte wijnen, vooral die afkomstig zijn van koelere klimaten, kunnen minerale aroma’s hebben, zoals krijt, kiezelsteen, leisteen of natte stenen. Deze aroma’s voegen een aardse en complexe dimensie toe aan de wijn.
 • Kruidige aroma’s: Sommige witte wijnen kunnen ook kruidige aroma’s hebben, zoals venkel, anijs, kruidnagel of munt. Deze aroma’s kunnen afkomstig zijn van de druiven zelf of van het gebruik van specifieke giststammen tijdens de gisting.

Het is belangrijk op te merken dat de aanwezigheid en intensiteit van deze aroma’s kan variëren tussen verschillende witte wijnen en zelfs binnen dezelfde wijnstijl. Bovendien kunnen individuele smaakpercepties verschillen, dus de aroma’s die iemand waarneemt, kunnen subjectief zijn. Het oefenen met deze witte wijn aroma set kan helpen om je bewustzijn en kennis van deze aroma’s te vergroten.

Aroma’s in rode wijn

Enkele veelvoorkomende aroma’s die je kunt tegenkomen in rode wijnen:

 • Rood fruit: Rode wijnen kunnen een breed scala aan rode fruitaroma’s hebben, zoals aardbei, framboos, kers, rode bes en cranberry. Deze aroma’s zijn vaak fris en levendig.
 • Zwart fruit: Veel rode wijnen hebben ook aroma’s van donker fruit, zoals zwarte kersen, bramen, bosbessen en pruimen. Deze aroma’s zijn vaak rijper en intenser dan rode fruitaroma’s.
 • Kruidige aroma’s: Rode wijnen kunnen verschillende kruidige aroma’s hebben, zoals peper, kaneel, kruidnagel, vanille en nootmuskaat. Deze aroma’s kunnen afkomstig zijn van zowel de druiven zelf als van het rijpingsproces in houten vaten.
 • Aardse aroma’s: Sommige rode wijnen hebben aardse aroma’s, zoals champignons, truffels, herfstbladeren, bosgrond en humus. Deze aroma’s voegen complexiteit en diepte toe aan de wijn.
 • Houtaroma’s: Rode wijnen die gerijpt zijn in eikenhouten vaten kunnen aroma’s van vanille, ceder, tabak, koffie en chocolade ontwikkelen. Deze aroma’s worden vaak geassocieerd met wijnen die een zekere mate van houtlagering hebben ondergaan.
 • Kruidige aroma’s: Sommige rode wijnen kunnen ook kruidige aroma’s hebben, zoals laurier, tijm, rozemarijn, oregano en zwarte peper. Deze aroma’s kunnen afkomstig zijn van de druiven zelf of van het gebruik van specifieke giststammen tijdens de gisting.

Net als bij witte wijnen kunnen de aanwezigheid en intensiteit van deze aroma’s variëren tussen verschillende rode wijnen en binnen dezelfde wijnstijl. Bovendien kunnen individuele smaakpercepties verschillen. Het oefenen met deze rode wijn aroma set kan je helpen om je vermogen om deze verschillende wijn aroma’s te herkennen en benoemen te verbeteren.

Foute aroma’s in wijn

Er zijn ook foute aroma’s in wijn, die wijnen minder aangenaam maken om te drinken. Deze foute aroma’s worden vaak aangeduid als “wijnfouten” en kunnen verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele veelvoorkomende foute aroma’s in wijn:

 • Kurkachtige smaak/aroma: Dit wordt meestal veroorzaakt door een chemische verbinding genaamd 2,4,6-trichlooranisol (TCA), die aanwezig kan zijn in kurken of andere materialen die in contact komen met de wijn, zoals houten vaten. Een wijn met een kurkachtige smaak of aroma ruikt muf, beschimmeld of naar nat karton.
 • Oxydatie: Wanneer wijn wordt blootgesteld aan te veel zuurstof, kan het oxideren. Dit resulteert in aroma’s van sherry, azijn of oude appel. De wijn kan een bruine kleur krijgen en zijn frisheid en fruitige karakter verliezen.
 • Zwavelachtige aroma’s: Te veel zwavel, ofwel tijdens de wijnproductie of door verkeerde opslag, kan resulteren in zwavelachtige aroma’s zoals rotte eieren, uien of gekookte kool. Deze aroma’s kunnen ook voorkomen als gevolg van microbiële problemen tijdens de gisting.
 • Maderisatie: Dit treedt op wanneer de wijn wordt blootgesteld aan overmatige hitte. De wijn kan dan karamelachtige aroma’s ontwikkelen, vergelijkbaar met Madeira-wijnen.
 • Azijnzuur: Als gevolg van acetobacter-besmetting kan wijn een sterke azijnachtige geur en smaak ontwikkelen, vergelijkbaar met azijn.

Het herkennen van foute aroma’s in wijn kan soms lastig zijn, vooral als je niet bekend bent met hoe ze zich manifesteren. Er zijn echter enkele aanwijzingen die kunnen duiden op een wijnfout:

 • Onaangename geur: Als de wijn een muffe, beschimmelde, azijnachtige of onaangename geur heeft die niet overeenkomt met het verwachte aroma van de wijn, kan dit duiden op een fout.
 • Smaakafwijking: Proef de wijn en let op ongewenste smaken zoals kurkachtige smaak, azijnzuur, oxidatie of andere onaangename smaken die afwijken van wat je zou verwachten.
 • Visuele indicatoren: Sommige fouten kunnen ook zichtbaar zijn, zoals een troebele wijn, een bruine kleur in een jonge witte wijn of een ongewoon donkere kleur in een rode wijn.

Het oefenen met deze wijnfouten aroma set kan je helpen bij het herkennen van de foute aroma’s.

Aroma’s in wijn leren herkennen met behulp van een wijn aroma set

Met de wijn aroma sets kan je zelf trainen op het herkennen van de aroma’s in verschillende wijnen. Wil je een masterclass (training) volgen op het gebied van wijnaroma’s, neem dan gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.